Er is een Nederlandse vertaling door Benjo Maso verschenen van “Anquetil tout seul”. In 2012 kreeg de Franse schrijver/dichter Paul Fournel hiervoor de Prix Jules Rimet als het beste literaire sportboek van dat jaar. Volgens Fournel was Anquetil de eerste moderne renner: intelligent, hooghartig en extreem getalenteerd. Maar toch ook een figuur met een rafelrandje als u het mij vraagt.

Want meer dan waarschijnlijk heeft u ook weleens iets gehoord over de amoureuze escapades van maître Jacques. 

Sophie Anquetil klapt eens flink uit de school: “Ik ben de dochter van Jacques Anquetil maar ook de kleindochter van zijn echtgenote en de dochter van zijn stiefdochter. En Jacques had ook nog een zoon bij de vrouw van zijn stiefzoon”

Het begint me allemaal even te duizelen. Het lijkt wel zo’n oubollig raadseltje uit een vijftiger jaren Snip en Snap Revue. Maar in haar boek: “Pour l’amour de Jacques” heeft ze het allemaal voor waarheid neergepend. Ik zag haar ooit op de Franse tv in een literair programma en verrekt, ze lijkt sprekend op Jacques; een gracieuze verschijning. 

Kennelijk keek Monsieur Chrono in bed niet op een minuutje. Hij deelde de sponde niet alleen met zijn vrouw Janine maar ook met Annie zijn stiefdochter. Sophie is het “enfant d’amour” van Jacques en Annie. Later kreeg Dominique de echtgenote van stiefzoon Alain ook nog een zoontje (Christophe) van onze Ridder in het Legioen van Eer.

Janine, Annie, Sophie, Dominique, Alain, Christophe. Ik krijg het er effe benauwd van. Zeker als ik hoor dat de drie eerstgenoemden zich ook nog eens NaNou, NiNi en PhiPhi gingen noemen. Lijken me meer koosnaampjes voor een stelletje opgedirkte poedeltjes bij een madam in een wuft boudoir.

In 2000 was in de Ronde van Burkina Faso naast o.a. Eddy Merckx en Raphael Geminiani ook een “dochter” van maître Jacques als eregast aanwezig. Als remplaçant van de meester zelve die daar met Kerst ’59 met o.a. “le Grand Fusil” en Coppi ter plekke was.  Ze heeft zelfs op zekere dag aan een van onze Nederlandse deelnemers de trui voor de meest elegante renner uitgereikt. Dat die renner ook Jacques heet, berust natuurlijk op louter toeval. 

Maar nu vraag ik me toch wel af “who the f….” was die dame die daar rondliep in het gezelschap van een wat pafferig jongmens. Sophie was het in ieder geval niet. Met dat complexe liefdesleven van monsieur Chrono blijft het raden of het een stief-, schoon-, klein- achterkleindochter of een mix van dat alles is. Je weet maar nooit bij die familie Anquetil.

Theo Buiting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.