De Belgische folkgroep Panta Rhei is genoemd naar een Grieks gezegde over de vergankelijkheid van alles. Het is een programmaverklaring van een groep die de vernieuwing van het folkgenre in het vaandel heeft geschreven. Stichters zijn enerzijds jazz-saxofonist Steve Houben en anderzijds de klassieke violist Luc Pilartz. De muziek op hun eerste CD « Hopa! » komt van diverse oorden.

« Hopa! » zelf is een compositie van Luc Pilartz, waar Balkan-invloeden in te horen zijn. Net overigens als in de Poolse nummers, omdat Fabien Degryse daar bouzouki speelt. Dat gevoelens in het koude noorden en in het zonnige zuiden op dezelfde manier kunnen worden verklankt, horen we in het Portugese « Canto do Tejo » en het Zweedse « Astridin Vals ». Twee sublieme poëtische stukken droefheid, die wel contrasteren met de aanstekelijke dansmuziek die de meerderheid vormt op deze CD. Zelfs « Ik zag Cecilia komen » vinden we terug, als één van de meer melancholische nummers op deze uitermate gevarieerde CD.

Referentie
Ronny De Schepper, Uit alle hoeken, Het Laatste Nieuws 11 mei 1996

Een gedachte over “25 jaar geleden: CD van Panta Rhei

 1. Ronny,

  In haar jonge jaren was mijn vrouw ooit even zangeres van een groepje uit Aarsele genaamd Panta Rhei. Gezien haar moeder (mijn schoonmoeder) er geen voorstander van was, was het een zeer korte carrière.
  Jammer genoeg heb ik ze nooit weten optreden. Het is dus van voor ‘mijnen tijd’.

  Zie ook https://www.facebook.com/Aarsele/posts/237966379709329 (Op de foto Backstage in Tetoet na eerste optreden. 13-10-1979 staat ze er trouwens bij :))

  Jan

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.