De Vlaamse jazz-pianist Marc Matthijs viert vandaag zijn 65ste verjaardag.

Hij werd geboren in Gent, studeerde eerst accordeon en ging nadien piano studeren aan het Gentse conservatorium bij Abel Matthijs (geen familie) en daarna bij Louis Pas (1931-2013), met wiens dochter Hilde hij later in het huwelijk zou treden. Kamermuziek studeerde hij bij François Glorieux. In 1977 tijdens een rondreis door de VS met het Vlaams Jeugdorkest o.l.v. Frédéric Devreese sticht hij samen met Dirk De Caluwé het kwartet Marc Matthijs-Dirk De Caluwé, dat later laureaat wordt van het jazz-concours te Hoeilaart en op 19 augustus 1994 optrad in Gent in het kader van “Jazz in’t Park”. In 1979 wordt hij laureaat Tenuto-laureaat. Later vormt hij zelfs het zogenaamde Tenuto-trio met zijn schoonbroer Jan Pas en diens vrouw Gaby Van Riet. Ik hoorde hem in die samenstelling in Wenduine, zaal Wielingen op 25 juli 1991. Ondertussen was hij in 1986 directeur van het stedelijk conservatorium van Kortrijk geworden en doceert hij jazz aan het Gentse conservatorium.

Referentie
Ronny De Schepper, Verzoening tussen klassiek en jazz in het park, Het Laatste Nieuws, 17 augustus 1994

2 gedachtes over “Marc Matthys wordt 65…

  1. Ik heb met aandacht uw tekst doorgenomen en nodig u uit even een kijkje te nemen op mijn website en te luisteren naar enkele fragmenten van mijn laatste CD, SHADES : het openingsnummer “La petite Mambo” is een hommage aan Erroll Garner, niet meteen de meest academische der Jazzpianisten…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.