De Deense wielrenner Leif Mortensen viert vandaag zijn 75ste verjaardag.

Deze zomer was het vijftig jaar geleden dat Jempi Monseré in Leicester wereldkampioen werd bij de profs vóór de Deen Leif Mortensen en de Italiaan Felice Gimondi. Ik herinner me nog altijd hoe Mortensen op het podium tegen Monseré teken deed dat nu de rollen omgekeerd waren. Want inderdaad, een jaar eerder waren zij in Brno ook één en twee geworden bij de amateurs, maar dan wel in omgekeerde volgorde.
Dat jaar (in 1969 dus) was Mortensen, samen met Jörn Lund, Mogens Frey en Jörgen Emil Hansen, ook al tweede geworden in het wereldkampioenschap ploegentijdrit na de gebroeders Pettersson (eigenlijk Faglum, maar dat is dan weer een andere discussie) en zevende in de Toekomstronde, gewonnen door Joop Zoetemelk.
In 1967 gingen de Petterssons ook al eens de Deense ploeg vooraf in het WK, maar van het team uit 1969 vinden we dan enkel nog Mortensen en Hansen terug (naast Henning Petersen en Werner Blaudzun). Op de Olympische Spelen van Mexico 1968 eindigden Werner Blaudzun, Jorgen Emil Hansen, Hole Hojlund en Leif Mortensen slechts vierde, terwijl ook de Petterssons de duimen moesten leggen voor het Nederlandse viertal Fedor de Hertog, Jan Krekels, René Pijnen en Joop Zoetemelk (dus zonder Leen De Groot). Voor de volledigheid: de derde plaats was voor Italië (Mauro Simonetti, Pierfranco Vianelli, Vittorio Marcelli en Giovanni Bramucci).
Vianelli werd ook individueel Olympisch kampioen vóór Leif Mortensen, Gösta Pettersson, Stéphan Abrahamian, René Pijnen en Jean-Pierre Monséré. Dat jaar werd Mortensen met zijn club Gladsaxe ook Deens kampioen in de ploegentijdrit (samen met Jørgen Emil Hansen, Bent L. Pedersen en Steen Holgaard).
Mortensen bleek ook bij de profs een typische WK-renner. Na de tweede plaats na Monseré volgden ook nog een zesde, zevende en zeventiende plaats in de jaren daarop.
Mortensen reed toen voor de Bic-ploeg van Luis Ocana (Jacques Anquetil was gestopt in 1969) en presteerde ook uitstekend in de Tour: tussen 1971 en 1973 eindigde hij achtereenvolgens zesde, twaalfde en negentiende. Verder was hij nog vierde in Gent-Wevelgem 1971 en zesde en zevende in Luik-Bastenaken-Luik van 1972 en 1973.
Toch was er dus elk jaar een lichte achteruitgang te merken. 1974 was zelfs ronduit zwak (zijn beste prestatie was een derde plaats in Bordeaux-Parijs achter de omstreden gedeelde eerste plaats van Herman Vanspringel en Régis Délepine). Bovendien ging ook de ploeg Bic ter ziele (eigenlijk nog een uitloper – via Ford – van de fameuze St.Raphael-ploeg, ik vraag me af of de ploeg dan echt zo maar is verdwenen of dat de structuur is overgegaan naar een ander team, Bic zelf bleef wel nog lange tijd sponsor van de amateurploeg CSM Persan, die vooral actief is in het veldrijden).
Leif Mortensen zelf vond nog onderdak bij Watney, maar uitslagen vond ik niet meer terug, zelfs geen foto! Men kan zich dus afvragen of hij daar ooit wel echt heeft voor gereden. Alleszins was dit anders duidelijk het fameuze “jaar teveel”.
Het laatste wat ik van Mortensen heb gehoord, is dat hij commentator voor de Deense afdeling van Eurosport zou zijn.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.