Katarzyna Niewiadoma (Limanowa29 september 1994) is een Poolse wielrenster (foto Axel VH).

In augustus 2013 werd Niewiadoma stagiaire voor de Nederlandse ploeg Rabo-Liv. Tijdens die stage won ze gelijk het jongerenklassement in de Boels Rental Ladies Tour. In 2014 won ze de GP Gippingen en het berg- en jongerenklassement in de eerste editie van de Ladies Tour of Norway. In 2015 won ze het eindklassement in de Emakumeen Euskal Bira, won ze het jongerenklassement in de Giro Rosa en werd ze Europees kampioene (onder 23) in Tartu (Estland). Tijdens de wegrit op de Europese Spelen in Bakoe (Azerbeidzjan) werd ze tweede achter Alena Amjaljoesik.

In 2016 won Niewiadoma de Ronde van Gelderland en de etappekoersen Grote Prijs Elsy Jacobs en Giro del Trentino Alto Adige-Südtirol. In juni werd ze Pools kampioene op de weg en in de tijdrit. In augustus werd ze namens Polen 6e en 18e in de weg- en tijdrit op de Olympische Zomerspelen 2016 in Rio de Janeiro. In september won ze de 3e en 6e etappe in de Holland Ladies Tour, beide in Limburg: de 3e etappe finishte bij Huis Watersley op de Kollenberg in Sittard; de 6e (en laatste) etappe finishte boven op de Cauberg in Valkenburg. Op de Europese kampioenschappen wielrennen later die maand in het Franse Plumelec werd ze op de wegrit tweede achter Anna van der Breggen; ze was daarmee wel de snelste belofte. Ze won bovendien het jongerenklassement van de World Tour.

In 2017 werd Niewiadoma tweede in Strade Bianche achter Elisa Longo Borghini en derde in de drie Ardense klassiekers, telkens achter Anna van der Breggen en Lizzie Deignan. Op 7 juni won ze de eerste etappe van de OVO Women’s Tour na een solo van bijna 50 km. Ze wist de leiding te behouden en won zodoende ook het eindklassement, ook van de World Tour. Eind juli maakte ze bekend over te stappen naar Canyon-SRAM in 2018. In september werd ze vijfde op het WK in het Noorse Bergen.

In maart 2018 werd Niewiadoma voor de derde maal op rij tweede in de Strade Bianche. Twee weken later, op 18 maart won ze de Trofeo Alfredo Binda door – net als Vincenzo Nibali een dag eerder in Milaan-San Remo – vroeg aan te vallen. In augustus won ze het bergklassement van de Ladies Tour of Norway en in september won ze de 5e etappe, het eind- en bergklassement van de Tour de l’Ardèche.

Ook in het voorjaar van 2019 behaalde ze in de voorjaarsklassiekers meerdere keren de top tien. Ze stond voor de vierde maal op rij op het podium in de Strade Bianche en op 21 april won ze de Amstel Gold Race door Annemiek van Vleuten voor te blijven na een demarrage op de Cauberg. In juni won ze de 4e etappe en het bergklassement in de OVO Energy Women’s Tour. (Wikipedia)

Een gedachte over “Katarzyna Niewiadoma

  1. Kasia (zo wordt ze vaak gemakshalve genoemd) is de partner van Taylor Phinney. Hij is ondertussen gestopt als professioneel wielrenner. Eigenlijk is hij altijd een ‘eeuwige belofte’ gebleven.
    Taylor komt uit atheïstische hippie achtergrond. Kasia komt uit een super gelovige Poolse katholieke familie. Ze slaagde er alvast in om Taylor’s visie op religie bij te sturen.
    Naast Kasia zijn er nog enkele erg gelovige rensters in het peloton actief, bijvoorbeeld Marianne Vos en Anna Van der Breggen. (beide uit een gereformeerde achtergrond dacht ik)

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.