‘Dertigers’ is een dramaserie op Eén van 24 afleveringen, iedere weekdag te volgen. Iets dat je consumeert tussen de soep en de petatjes. Vlekkeloos afgewerkt. Mooi geacteerd. Met niet al te veel dramatische hoogtepunten of cliffhangers. Personages die je buren kunnen zijn. Gebeurtenissen die zich in jouw straat of toch in de wijk kunnen afspelen. Je neemt het tot je zoals vandaag rode kool met worst, morgen een hamburger met boontjes, en daarna mag het iets gewaagder: je gaat uit eten bij de Thai voor een tikka massala beseffend dat je toch liever voor een babi panggang bij de vertrouwde Chinees had gekozen.

Er komen zoals het hoort veel actuele thema’s aan bod, maar ook niet te opdringerig. De gekleurde medemens speelt mee. Een homokoppel. Er wordt gescheiden. Er zijn problemen met pubers. Relatieproblemen. Een jonge vrouw koppelt met een oudere man. Iemand heeft kanker. Zullen de homo’s een kind krijgen/adopteren? Het dreigt zelfs af en toe spannend te worden, zoals in het echte leven. En dan loopt het vermoedelijk met een sisser af. Gelukkig wordt er ook veel genoten, gedronken, gefeest, gepraat. En overvloedig gecommuniceerd via tekstberichtjes die we allemaal kunnen meelezen – zo’n vijfde van het verhaal lijkt ons toegespeeld te worden middels dit fenomeen: ze tokkelen allemaal wat af op hun gsm of tablet, en het resultaat verschijnt voor ons telkenmale in beeld. Gelukkig zijn de dertigers niet aan Tik-Tok verslaafd dacht ik dan… Dit is de derde reeks van de serie. Of ik uitkijk naar een vierde? Niet echt. Maar storen zou ze me ook niet. Wel ben ik benieuwd wat het over een aantal jaren zou worden met de Veertigers. Als hun vingers verkrampt zijn, ze reuma krijgen, artritis… het sms-en zal heel wat trager verlopen dan….

Johan de Belie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.