Johan de Belie keek naar “Podium Witteman” op NPO2.

Muziek wordt op de televisiezenders die hier te lande meest bekeken worden nogal stiefmoederlijk behandeld. En klassieke muziek komt nauwelijks aan bod. Daarom wil ik toch even het licht laten schijnen, of de pixels bundelen, op een programma dat wekelijks mijn zondagavond verzoet. De perfecte afsluiter van de meestal landerige tweede weekenddag. Te bekijken op de Nederlandse zender NPO2, zo rond 18u – goed voor een uur heel rustig leerrijk entertainment. In de zeer bekwame handen van Paul Witteman (midden op bovenstaande foto), reeds decennia gekend als presentator van talrijke programma’s, die hier zijn echte dada gevonden heeft. Als kenner van de klassieke muziek en adept van J.S.Bach. Met twee sidekicks. Mike Boddé (rechts), vaste pianist, die ook zijn bijdragen vaak lardeert met eigen teksten, en een gedegen kennis van de muziek meedeelt – voor wat meer ingewikkelde ontledingen en theorieën de geschikte persoon. Floris Kortie (links) komt daarnaast meestal aandraven met leuke weetjes en verhalen over componisten, muziekstukken, zangers, zangeressen…

Klassieke muziek. Maar de programmatie reikt veel verder. Zowat alle genres komen aan bod in ‘Podium Witteman’. Van jazz tot flamenco, van fado tot hiphop, elektronische muziek, reggae, gospel. Witteman interviewt musici, soms ook een schrijver of andere kunstenaar, of wie dan ook die iets over muziek weet te vertellen. En er wordt live gemusiceerd door binnen- en buitenlandse musici, zelfs door koren of door een deel van een groot orkest. Ongeveer driewekelijks treedt het ‘huisorkest’ Fuse aan, een sterk strijkensemble. Meestal plaatst Witteman ook een jeugdig virtuoos in de schijnwerper in de rubriek ‘Jonge helden’.

Dat in dit programma, dat reeds loopt sedert 18 januari 2015, de jaarlijkse Edison voor klassieke muziek mag uitgereikt worden, is veelbetekenend voor het belang van Witteman en zijn duo. Wie een rustig en leerzaam uurtje muziek op zondagavond wil smaken: NPO2, de klok van 18u.        

Johan de Belie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.