Ik heb uiteindelijk de VRT-serie “Black-out” toch uitgekeken, al heb ik me er vooral in het begin blauw aan geërgerd…

Black-out is een 10-delige Vlaamse televisieserie in regie van Joël Vanhoebrouck. De serie werd eerst beschikbaar gemaakt voor de klanten van Streamz, de televisie- en streamingplatforms van Telenet. Vanaf november 2020 wordt de serie uitgezonden zondagavond op Eén. De eerste aflevering, die werd uitgezonden op 22 november 2020, haalde 1.277.360 live-kijkers.

De reeks is genomineerd voor twee prijzen. Enerzijds voor Prix Europa, anderzijds voor Seriencamp in München. De serie werd geschreven door het nieuwe productiehuis jonnydepony, in handen van Helen Perquy en showrunner Philippe De Schepper. Philippe De SchepperJoël Vanhoebrouck en Bas Adriaensen maakten ooit samen voor Eyeworks de televisieseries Eigen kweek en Dubbelleven.

Na de sabotage van een kerncentrale gaat het licht uit in België. Er heerst een nationale stroompanne. Op hetzelfde moment wordt Elke (Anna De Ceulaer), de dochter van eerste minister Annemie Hillebrand (Sara De Roo), ontvoerd. De boodschap is duidelijk: gaat het licht terug aan, dan zal haar dochter sterven. De Premier van België moet dus kiezen tussen een groot dilemma, de Belgische bevolking of haar dochter? De serie lang zorgt dit dilemma voor vele spanningen. Zowel op politiek vlak, als op vlak van haar privé-leven. Steeds komen er meer dingen boven water.

Hillebrand geeft Michaël Dendoncker (Geert Van Rampelberg), Hoofd Dienst Anti-terrorisme, opdracht om in het uiterste geheim haar dochter terug te vinden en te onderzoeken wie achter deze black-out zit. Terwijl Hillebrand verstrikt geraakt in een politiek kluwen, tast Dendoncker in het duister. Zo ontdekt hij al snel dat de kerncentrale in Westerdonck gesaboteerd is door een groot netwerk terroristen, die de hulp kregen van enkele jongeren. Deze zijn klimaatactivisten en lid van hun eigen beweging ‘Groen-Rechts Vlaanderen’, die tegen kernenergie is en terug wil naar een groener Vlaanderen. (Wikipedia)

En hier is de bron van mijn ergernis natuurlijk. Want er bestaat uiteraard niet zoiets als “Groen-Rechts”. “Groen-Links” daarentegen, dat bestaat wél (in Nederland). Maar de verborgen agenda van de serie was duidelijk: opkomend rechts tegenwerken met verdachtmakingen, zelfs al zijn ze dan zo belachelijk als ‘Groen-Rechts Vlaanderen’. Naarmate de serie vorderde bleek deze piste gelukkig steeds minder te betekenen.

Ronny De Schepper

3 gedachtes over “Hebjetgezien? (140): Black-out

  1. Je zo ergeren is niet goed voor je hart Ronny. Ik zal dan ook het einde niet verklappen van de serie (ik heb ze al gezien op Telenet).
    De serie staat in elk geval niet in onze (mijn vrouw en ik) toptien-lijst. We hebben gekeken, ze uitgekeken (is al iets) en op het einde eens naar elkaar gekeken met een blik en een zucht.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.