De Duits schrijvende Zwitser Claude Cueni (foto Wikidata) leerde ik eind 2011 kennen door zijn roman Het grote spel (2006). Deze roman gaat over het leven van John Law.

John Law (Edinburgh, gedoopt op 16 april 1671 – Venetië, 21 maart 1729) was een Schotse econoom, met een grote aanleg voor wiskunde, wat hij o.m. te gelde maakte als briljant kaartspeler. Als een van de eerste economische wetenschappers onderbouwde hij zijn theorieën over de uitgifte van papiergeld niet enkel gedekt door goud of zilver maar ook door land en het Bruto Nationaal Product, zoals wij nu zouden zeggen. Volgens Law was de welvaart van een land afhankelijk van de hoeveelheid betalingsmiddelen in omloop: papiergeld, dat in zichzelf geen waarde heeft, zou zo de handel stimuleren. Op het eerste gezicht lijkt dit de aanloop tot een voorthollende inflatie en het is ook daardoor dat hij uiteindelijk ten val zal komen, al is in de eerste plaats niet hijzelf maar wel de Franse regent verantwoordelijk. Toch deed het griezelig aan deze lofzang te lezen midden in de bankencrisis…

Na een spannende start met duels en wapengekletter wijdt Law er zijn leven aan zijn ideeën te slijten in Parijs, van zodra de Zonnekoning naar de eeuwige jachtvelden is vertrokken. Sommigen zijn zijn ideeën best genegen, maar hij moet wel opboksen tegen de traditionele bankiers en belastinginners in het mondaine en decadente Parijs. Cueni maakt er een vlot boek van, dat vooral in het eerste deel, met een ontsnapping uit een Londense gevangenis, veel weg heeft van een BBC-avonturenspektakel à la The scarlet pimpernel. Later komt de nadruk iets meer te liggen op de financiële plannen en kabbelt het boek verder tot Law de kans krijgt waar hij al zo lang op wachtte. Maar zoals gezegd stijgt het succes de Franse regent naar het hoofd en al vlug komt de onafwendbare afgang. (*)
Claude Cueni schrijft naast historische romans ook scripts voor televisieseries (onder andere Tatort), toneelstukken en hoorspelen. Zijn boeken bereiken oplagen van 100.000 exemplaren. Het grote spel wordt op dit moment in Groot-Brittannië verfilmd. De boeken van Claude Cueni verschijnen wereldwijd.

Ronny De Schepper

(*) Mijn taalgebruik is niet enkel beïnvloed door de aan gang zijnde actie voor Music for Life tegen diarree, maar eveneens door de vele skatologische details die Cueni kwistig rondstrooit in zijn boek. Zal historisch allemaal wel juist zijn, maar je leest het dus toch best niet na een copieuze maaltijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.