Henk Swinnen werd op 1 mei 2016 de nieuwe artistiek directeur van het symfonisch orkest deFilharmonie. De toen 45-jarige Nederlander met Vlaamse roots verliet daarvoor het Orchestre de la Suisse Romande, maar Joost Maegerman bleef de intendant van deFilharmonie en die was het ook nog altijd in 2021, maar Swinnen had toen al andere oorden opgezocht of moeten opzoeken.

Henk Swinnen

De hoboïst Henk Swinnen studeerde aan de conservatoria van Brussel en Rotterdam, bij respectievelijk Paul Dombrecht, Thomas Indermühle en Emanuel Abbühl. In 1991 was hij eerste laureaat van de Tenutowedstrijd. Op de Dag van de Muziek 1994 maakte ik een pijnlijke confrontatie mee tussen hem en Kamiel D’Hooghe, die toen aan zijn laatste jaar als directeur van het Brusselse conservatorium bezig was. Ik vond D’Hooghes uitval overigens beneden alle peil omdat Swinnen slechts de grieven verwoordde van een aantal medestudenten.
Was 1994 voor D’Hooghe een eindpunt, voor Swinnen was het het begin van een schitterende carrière. Dat jaar werd hij als solohoboïst ingelijfd bij het Nederlands Radio Kamer Orkest. In 2005 zou hij overgaan naar het Nederlands Radio Filharmonisch Orkest. Hij was ook meer dan tien jaar vast lid van het Combattimento Consort Amsterdam. Daarnaast was hij werkzaam als docent hobo aan het Rotterdams Conservatorium.
Daarna heeft Holland Symfonia Henk Swinnen per 1 juni 2009 benoemd tot artistiek directeur. Daarvóór was Swinnen artistiek coördinator en adviseur van het Muziekcentrum van de Omroep. Swinnen zelf verklaart op de website van Holland Symfonia waarom hij de job heeft aangenomen. “Het gevoel dat het collectieve ambitieniveau van orkest en chef-dirigent Otto Tausk klaar is voor een grote stap en de daaruit voortvloeiende groeimarges voor de hele organisatie, maken deze baan tot een onweerstaanbare uitdaging. Het aanstekelijke enthousiasme van Otto en de artistieke commissie werkte erg inspirerend, ik begreep meteen dat onze ambities aansloten.”
Holland Symfonia is het grootste symfonieorkest van Nederland. De Philharmonie in Haarlem en Theater De Vest in Alkmaar zijn de vaste speelzalen van het orkest, terwijl het Muziektheater in Amsterdam de thuisbasis is voor de samenwerking met Het Nationale Ballet. Daarnaast is het orkest vaste partner van het Nederlands Dans Theater en begeleidt het geregeld de Nationale Reisopera.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.