In 1911 hadden de uit Australië afkomstige gebroeders Max en Dave Fleischer in Hollywood een eigen tekenfilmstudio opgericht, die de tweede grootste van Amerika zal worden (na Disney uiteraard). Hun “Out of the inkwell” zorgde reeds in 1919 het samengaan van gefilmde en getekende figuren, maar dan uiteraard wel veel primitiever dan in “Mary Poppins”…
Ook bij de Fleischers duiken zeer beroemde stripfiguren op: Popeye, Superman en niet te vergeten Betty Boop, die zo sexy was dat ze verboden werd door de Hays Code die het bloot uit de film wilde houden.

Oorspronkelijk, namelijk in “Dizzy dishes” dat uitkwam op 8 augustus 1930, toen de eerste “talkartoons” (sprekende animatiefilms) werden geproduceerd, had Betty de oren en neus van een hond, want ze was eigenlijk een nevenfiguur in een tekenfilmpje rond Bimbo, eveneens een vermenselijkte hond, die reeds enige populariteit genoot. Toen Betty echter bleek aan te slaan, ging men regelrecht de menselijke en dus ook de erotische toer op. Grim Natwick boetseerde haar meer en meer naar het evenbeeld van actrice Helen Kane, bekend als The Boop-oop-a-doop Girl (volgens andere was het Mae Questel, maar dit is de actrice die Betty Boop een stem gaf). Even later verscheen dan ook “Buried Treasure” (zonder Betty Boop wel te verstaan) dat rechttoe rechtaan pornografisch was. En veel later (in 1988) was er de prachtige scène in “Who framed Roger Rabbit?” van Robert Zemeckis, waarin Betty aan kant wordt geschoven voor Jessica Rabbit. Waarop detective Eddie Valiant (Bob Hoskins) ongelovig vraagt: “Is dàt de vrouw van Roger Rabbit?” Waarop Betty: “Yes, lucky girl…”

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.