“The Great Gatsby” is de derde roman van de Amerikaanse auteur F.Scott Fitzgerald (1896-1940).

Fitzgerald nam veel tijd voor het schrijven en gaf vanaf het begin aan dat dit boek hem beroemd moest gaan maken. Na een lange voorbereiding begon hij in 1923 aan het boek te werken. Na lang schrijven, herzien, herschrijven en het verwijderen van grote delen verscheen het boek uiteindelijk op 10 april 1925.
Het verhaal speelt zich af op Long Island en in New York City gedurende de zomer van 1922. Dit is de periode van de roaring twenties en de drooglegging. Het boek is onder andere kritisch over de American Dream die haaks zou staan op het oorspronkelijke Amerikaanse ideaal dat iedereen zijn eigen vrijheid en geluk zou moeten nastreven. In plaats daarvan streeft Gatsby alleen nog rijkdom en macht na, waardoor hij zijn normen en waarden verkwanseld heeft. Dit heeft weer tot gevolg dat hij zich leeg en eenzaam voelt.
Hoewel binnen een jaar na uitgave van het boek een toneelstuk op Broadway verscheen en er een Hollywood-film van werd gemaakt, werd de roman vergeten tijdens de Grote Depressie en de Tweede Wereldoorlog. Fitzgerald stierf in 1940 en pas jaren na zijn dood zou het boek een succes worden. Heruitgaven volgden in 1945 en 1953, en al snel werd het boek door een grote groep mensen gelezen. Het wordt vaak betiteld als the Great American Novel. Het boek is vertaald in ontelbare talen en in landen over de hele wereld wordt The Great Gatsby opgenomen in de standaardliteratuur van middelbare scholen en universiteiten. Voor het Nederlands taalgebied wordt het boek sinds 1985 door verschillende uitgeverijen uitgebracht. Susan Janssen verzorgde hier voor de vertaling.
Het boek staat ook op de tweede plaats in een lijst van de 100 beste Engelse romans van de twintigste eeuw na “Ulysses” van James Joyce. The Great Gatsby is vijf maal verfilmd: in 1926, door Herbert Brenon; in 1949, door Elliott Nugent; in 1974, door Jack Clayton met Robert Redford; in 2000, door Robert Markowitz en in 2013, door Baz Luhrmann met Leonardo DiCaprio.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.