De Britse orgelist Brian Auger wordt vandaag tachtig jaar (foto Eric Koch via Wikipedia). Hij is vooral bekend van Brian Auger and the Trinity met als grootste hit “This wheel’s on fire” van Bob Dylan, gezongen door Brians toenmalige vriendin Julie Driscoll. Zelf ken ik hem echter vooral omdat hij daarvóór een tijdlang met Rod Stewart heeft opgetrokken…

Samen met drummer Mick Waller, basgitarist Rick Brown en sologitarist Vic Briggs maakte Auger deel uit van Steampacket. Hierbij speelde Rod Stewart toen overigens nog tamelijk veel mondharmonica want leider Long John Baldry zelf beschikte natuurlijk ook over een niet onaardig stemgeluid en bovendien nam ook Julie Driscoll een deel van de vocals voor haar rekening.
In 1965 schnabbelde hij (Auger dus) ook bij als freelancer. Zo werd hij ingehuurd om orgel te spelen bij de opname van For Your Love van The Yardbirds. Toen hij in de studio arriveerde, bleek daar geen orgel te staan. Er stond wel een klavecimbel, dus bij gebrek aan beter nam hij dat maar. Na afloop dacht hij: een popnummer met een klavecimbel, dat kan nooit wat worden. Hij zag het verkeerd. For Your Love haalde de derde plaats in de Britse UK Singles Chart en de zesde in de Amerikaanse Billboard Hot 100.
Even later bracht Rod Stewart bij EMI twee singles uit: “The day will come”/Why does it go on” (allebei geschreven door Barry Mason, een man die later voornamelijk met Englebert Humperdinck en Tom Jones zou werken) in november 1965 en “Shake” (van Sam Cooke)/”I just got some” (van ene Mabon, tenzij het hier een drukfout voor alweer die Mason betreft) in april 1966, telkens geproducet door Brian Auger.
Nochtans kon Auger Stewart niet uitstaan. Zoals later Peter Bardens zou bevestigen, was Rod te lui om de handen uit de mouwen te steken wat het opstellen en/of afbreken van het materiaal betreft en was hij ook een erg “rude” tegenover Julie Driscoll (*), alweer een houding die door Bardens zal worden bevestigd.
Eind ’66 splitte Steampacket: Baldry ging naar Bluesology, Briggs naar de nieuwe Animals, Waller naar John Mayall’s Bluesbreakers, Auger en Driscoll richtten hun eigen Trinity op en Rod Stewart sloot zich aan bij Shotgun Express.
In 1969 maakte Auger’s groep een succesvolle tournee door de Verenigde Staten, maar kort daarna vertrok Julie Driscoll. Het restant van de groep ging in juli 1970 uit elkaar. Na een mislukte poging om in Wassenaar (of all places) een jazz commune op te zetten vormde Auger nog in 1970 een nieuwe groep, Oblivion Express. De naam was min of meer een grapje. Auger verwachtte dat de groep maar kort zou bestaan en daarna in de vergetelheid zou verdwijnen. Net als indertijd bij For Your Love had hij het bij het verkeerde eind. De groep hield het acht jaar uit. De groep speelde niet-commerciële jazzrock, maar toch haalde een aantal lp’s de Amerikaanse Billboard Album Charts. In 1975 verhuisde Auger daarom naar de Verenigde Staten, waar hij zich na enige omzwervingen in de buurt van San Francisco vestigde. In 1978 zette Auger dan toch maar een punt achter Oblivion Express.
Auger werd daarna enkel nog gevraagd voor eenmalige projecten. In 1978 maakte hij zo samen met Julie Driscoll het album Encore. Driscoll was inmiddels getrouwd met de jazzpianist Keith Tippett en noemde zich op dit album Julie Tippetts. Vanaf 1990 toerde hij enkele jaren met de zanger Eric Burdon. In 1995 bracht Brian Auger een nieuwe versie van Oblivion Express bij elkaar. Sinds 2000 maken zijn dochter Savannah als zangeres en zijn zoon Karma als drummer deel uit van de groep.

(*) Met wie was Driscoll eigenlijk? Met Brian Auger? Jazeker, maar ook met zowat ieder ander lid van de groep (dus ook heel even met Rod Stewart), behalve met de drummer Micky Waller. En wie was er nu juist het meest verliefd op haar? Jazeker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.