Space Oddity” is een lied van David Bowie, dat tevens het openingsnummer is van het album David Bowie uit november 1969 (dit album werd later onder de naam Space Oddity opnieuw uitgebracht). De titel van het nummer is ontleend aan Stanley Kubricks film 2001: A Space Odyssey. Volgens de overlevering werd het pas een succes nadat het werd gebruikt als “soundtrack” bij de maanlanding, later deze maand. De toen nog onbekende Rick Wakeman speelde mellotron op het nummer.

Space Oddity gaat over Major Tom, een fictieve astronaut, die tijdens zijn ruimtemissie problemen heeft om contact te krijgen met de thuisbasis. In de latere nummers “Ashes to Ashes“, “Hallo Spaceboy” en “Blackstar” speelt Major Tom ook weer een rol. Het nummer won de Ivor Novello Award, samen met “Where do you go to (my lovely)?” van Peter Sarstedt, in 1969 en het was Bowie’s eerste grote succes in de hitlijsten. Nadat het nummer in 1975 opnieuw werd uitgebracht, werd het Bowie’s eerste nummer-1 hit in thuisland Groot-Brittannië.

In 1983 had de Duitse zanger Peter Schilling een hit met “Major Tom (völlig losgelöst)“, wat ook weer over Major Tom gaat. De Canadese astronaut Chris Hadfield voerde in 2013 het nummer uit aan boord van het Internationale ruimtestation ISS, waarmee het de eerste videoclip werd die in de ruimte is opgenomen. De videoclip moest op 13 mei 2014 van YouTube gehaald worden; hoewel Bowie had aangegeven dat hij graag had gezien dat het nummer mocht blijven, had de rechthebbende van de muziek maar een licentie voor een jaar gegeven. Per 2 november 2014 is de video teruggeplaatst, nu met een tweejarige licentie.

Bowie heeft in 1979 een akoestische versie van het nummer opgenomen. Dit is in februari 1980 op single uitgebracht, als de b-kant van “Alabama Song“. In 1992 werd het nummer ook uitgebracht als bonustrack op de heruitgave van het album Scary Monsters (and Super Creeps). (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.