In 1944 gaf circus De Jonghe de allerlaatste voorstelling in “De Nieuwe Cirk” op het terrein van de vroegere katoenfabriek Van de Kerckhove die in 1878 was afgebrand. Het complex werd dat jaar immers verbouwd tot garage door de nieuwe eigenaar, Ghislain Mahy. De volledige inrichting werd vernietigd in functie van de nieuwe bestemming. De garage sloot haar deuren in 1978 en vanaf dan werd het gebouw gebruikt als opslag- en restauratieplaats voor oldtimers. In 1978 werd het Nieuwe Circus alsnog een beschermd stadsgezicht.

Het circus zal in de toekomst een nieuwe bestemming krijgen binnen het gebied van De Waalse Krook, waar nu reeds de nieuwe bibliotheek de Krook werd gerealiseerd. De renovatie van het Wintercircus werd in eerste fase toegewezen aan Rotterdamse architecten- en plannersbureau Atelier Kempe Thill. Volgens de oorspronkelijk planning zouden de werken starten in 2016 en in 2018 moeten beëindigd zijn. Intussen is de opdracht voor het uitvoeringsdossier toegekend aan architectenbureaus Baro en Sumproject en het studiebureau VK Engineering. De eerste fase van de uitvoering werd toegekend aan de THV Furnibo-Persyn, startte in mei 2017 en is intussen afgerond. De werken voor de 2e fase starten normaal gezien na het bouwverlof van 2019. Het einde van de volledige werken wordt voorzien tegen 2022.
Tegen 2022 wordt het Wintercircus een nieuwe Gentse ontmoetingsplek. Rond het middenplein komt een hub voor technologiebedrijven, start-ups en scale-ups. Eronder een rockzaal voor 500 muziekliefhebbers. De vroegere scène wordt omgevormd tot auditorium en in de voormalige paardenstallen zal er vergaderd kunnen worden. De terrasbar biedt een mooi uitzicht op de Gentse skyline. Ook evenementen, café, restaurant en foyer zijn voorzien. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.