De vragen die gesteld werden tijdens de tweede ronde van het Interprovinciaal Quiztornooi waren moeilijk, zeer moeilijk zelfs. Bovendien was de krokusvakantie er oorzaak van dat enkele tenoren niet aanwezig waren. Deze twee feiten hebben tot een aantal opmerkelijke verschuivingen in het klassement geleid. Zo duikelde Rode Vaan van de 22ste naar de 42ste plaats. KWB Buggenhout deed het al even spectaculair, maar dan in opwaartse richting met niet minder dan 15 plaatsen. Dat was een plaatsje meer dan Opba, dat thans op de eerste plaats in de rangschikking prijkt.

Opnieuw Opba
Aan de hegemonie van Opba was in de eerste reeks niet te tornen, enkel Val Buggenhout zou nog een tijdje aanklampen vooral door de dubbele puntenslag in de Spanjevraag over de Giralda en Italica. In de laatste zes vragen kwamen nog zes rossen de hoogte in. Ze haalden bijna allemaal de dubbele eindmeet : Amado herkende Paul Van Vliet, de Compagnie de skieërs Sailer en Killy, Mosaka en Hutsekluts schrijver Anton Koolhaas en A.S. Rieme localizeerde Salamanca en Rio Tormes.
Verder gelukkig was het team Volgend Jaar Beter dat met de gelduitdelende multimiljonair Derksen de leiding in de rubriek actualiteit zou nemen. Zoals gezegd : geen maat op Opba dat de hoogste avondscore zou noteren en in deze reeks 4 p. voor Val Buggenhout en 5 p. voor de Boomse Onnefretters zou eindigen.
Jonogroots en Wodeismedoade
In de tweede reeks zagen de sportievelingen van Pro Deo Brugge en Den Hovenier Antwerpen met Wélar en Wannebecq het puntenmanna aan hun neus voorbij gaan, maar even later was voor de filmfanaten van Sint-Eduarduscollege, Links en de Antwerpse Wapper onze bloedeigen Patrick Le Bon maar een makkie. Tijdens de tweede reeks vragen werd slechts één ros ingezet en wel op de Via Securavraag, waarbij Wodeismedoade toch dubbel scoorde, een taktisch handig zetje.
In de laatste vragen kwamen de resterende rossen opdraven. In deze serie die wellicht als de moeilijkste vragenreeks van die avond ervaren werd eindigden Jonogroots en Wodeismedoade samen verdiend op de eerste plaats met één puntje voor de Wappers, die zelf één puntje voorbleven op hun Groot-Antwerpse collega’s van Take it Easy.
Onderaan kende de amper 12 p. voor de Rode Vaan een nefast gevolg : twintig plaatsen omlaag in de voorlopige rangschikking. Kan de schiftingswinnaaar van december 11. dit nog te bovenkomen ?
Ninoofse Quizmasters
Het Schilbroekros sneuvelde voor de helft op het kiesdistrict Bristol van linkse Ben. De enige solotoer tot nu toe in de 17de editie, de Franse schilder Gerard, werd op het antwoordbord enkel juist door Kokteel gekonterfeit. De aanklampende reiskandidaten Amabile zorgden, na panzerveteraan Guderian, voor een dubbele puntenslag in de rubriek Spanje.
Na de prettig in het oor liggende Connie Vandenbos — die de Men without wonen dubbele punten bezorgde — was het bijzonder goed gekende antwoord op actualiteitsvraag over de geneesmiddelen Tanderil of Butazolidine voor de jury een complete verrassing : vooral Fiasco en Kokteel haalden hier hun voordeel uit.
Met de laatste Spanjevraag over het Alcazaba in Malaga en het unieke Spaanse stadje Ronda bleven Viseo en ATB nog in eerste stelling voor de Spanjereizen, maar de Jonge Natuurvrienden, gedegen concurrenten voor hun «oudere» natuurgenoten moesten hier afhaken. Dat belooft voor de komende weken. De Ninovieters wonnen in deze derde reeks gemakkelijk met 31 p., met een ruime 4 p. voorsprong op de eeuwige vrienden-concurrenten van de beide ATB-teams én Amabile.
Tweede tussenklassement
1. Opba 64, 2. Unaniem 63, 3. Links 62, 4. Wodeismedoade 62, 5. A.S. Rieme 61, 6. Onnefretters 60, 7. Quizmasters Ninove 60, 8., Val Buggenhout 59, 9. Linkebeek 59, 10. Take it Easy 59, 11. A.T.B. De Natuurvrienden 57, 12. De Jonge Natuurvrienden 57, 13. Jonogroots 56, 14, Certabo Mechelen 55, 15. De Compagnie 55, 16. De Wappers 54, 17. Tiem 53, 18. Volgend Jaar Beter 53, 19. Mosaka 52, 20. Sint-Eduardusgilde 51, 21. Viseo 51, 22. Kokteel 51, 23. Bumalob 50, 24. K.W.B. Buggenhout 50, 25. Amabile 50, 26. Fiasco Aalst 49, 27. Honky Tonk 48, 28. Meerhof Willebroek 45, 30. Amado 45, 31. Men without wonen 44, 32. Scarabee St. Niklaas 44, 33. Pro Deo 43, 34. Femina 42, 35. K.S.A. Jong Vlaanderen 42, 36. Tajabad 42, 37. Kaaimannen Temse 40, 38. Hettefretters 40, 39. Den Hovenier 39, 40. Averechts 38, 41. Braaf en Proper 38, 42. De Rode Vaan Brussel 37, 43.Hutsekluts 37, 44. Mikeno 36, 45. ’t Hof Asse 35, 46. Jeugd zonder Dak 34, 47. De Pipo’s Wetteren 34, 48. De Rare Vogels Deurne 31.
De zaalquiz over de tennissterren bracht 12 eindwinnaars in de doos waaruit onschuldige kinderhanden drie gelukkige winnaars lootten : Eddy De Kesel (HLN cassetterecorder), Pieters Aline (Home-Intapijt) en Roger Van Acoleyen (Wolmat-bedsprei).
De nieuwe opgave luidde : het herkennen van kranten aan hun stripverhalen. Hiervoor worden vijf extraprijzen uitgeloot onder de inzendingen : niet minder dan vijf tribunekaarten beschikbaar gesteld door Royal Antwerp voor hun match op 1 april tegen Beveren (toevallig ook sportieve steunen van het toernooi).
De derde wedstrijdronde ziet er op vrijdag 16 maart a.s. (feestzaal V.T.I. te Dendermonde – Centrum) als volgt uit – in reeks 1: alle teams gerangschikt vanaf nr. 33 tot en met nr. 48 – in reeks II : alle teams vanaf nr. 17 tot en met nr. 32 en in reeks III : alle teams vanaf nr. 1 tot en met nr. 16. Dergelijke ronde-indeling wordt behouden voor alle volgende wedstrijden 1984.

Referentie
XXX, Drievoudig laureaat Opba opnieuw naar de top, De Gazet van Antwerpen 14 maart 1984

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.