Het is vandaag ook al vijf jaar geleden dat de Portugese (eigenlijk Mozambikaanse) topvoetballer Eusebio da Silva Ferreira is overleden. Hij stond ook wel bekend als De zwarte parel, De parel van Mozambique of De zwarte panter. Na zijn dood kondigde de Portugese regering drie dagen van nationale rouw af. Hij werd anderhalf jaar na zijn overlijden, naar zijn laatste rustplaats gebracht. Hij is als eerste sportman overgebracht naar het Nationaal Pantheon in Lissabon, waar diverse prominenten begraven liggen.

In 1961 werd Eusébio op 19-jarige leeftijd door de Portugese club Benfica gekocht en nog datzelfde jaar kwam hij uit voor het nationale elftal, in een wedstrijd tegen Luxemburg. In totaal speelde hij 64 wedstrijden voor Portugal, waarin hij 41 maal scoorde en was daarmee topschutter van het Portugese elftal, tot 12 oktober 2005. Toen haalde Pauleta hem in.
Eusébio won met Benfica 11 titels, 5 bekers en de Europa Cup I (1962). In 1968 was hij de allereerste om de Europese gouden schoen in ontvangst te nemen. Tussen 1964 en 1973 werd hij 7 maal topschutter van de Portugese competitie, en tweemaal werd hij zelfs Europees topschutter (1968 en 1973) met respectievelijk 42 en 40 doelpunten. In 373 competitiewedstrijden maakte hij liefst 342 doelpunten. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.