‘Ruimtevaarder’ van Kommil Foo is als beste uitgekomen in de derde editie van de Lage Landenlijst. De luisteraars van Radio 1 en drie regionale omroepen uit Nederland (Omroep Brabant, het Limburgse L1 en Omroep Zeeland) stemden het lied van de broers Raf en Mich Walschaerts op 22 september jl. naar de eerste plaats.

De Lage Landenlijst is een top 100 met de beste Nederlandstalige nummers sinds 1945 die door de luisteraars via een online stemming wordt bepaald.
‘Ruimtevaarder’ haalde het voor ‘Ploegsteert’ van Het Zesde Metaal, de nummer 1 van 2017, en nieuwkomer ‘Zoutelande’ van de Nederlandse band BLØF met Geike Arnaert. De derde Lage Landenlijst werd trouwens uitgezonden vanuit Zoutelande in Zeeland, met tijdens de marathonuitzending gemengd Belgisch-Nederlandse nieuwsbulletins en zelfs verkeersinformatie.
‘Ruimtevaarder’ verscheen in 2002 als eerder onopvallende song op het album ‘Lof Der Waanzin’ maar is nu een klassieker. Dat leert ook de opmars van het nummer in de lijst: 29e (in 2016), 3e in 2017 en 1ste in 2018.
Waarom kom ik daar nu, meer dan een maand later, nog mee af? Omdat ik het deze morgen nog eens heb gehoord in “Plaat Préféré” op Radio 2. En omdat ik het dan toch weer niet kon laten om me te ergeren. Want, nee, ik ben het er niet mee eens dat dit het beste nummer sinds 1945 (!) zou zijn en wel omwille van deze strofe:
“Zeg nu zelf, meester Frank, wat ben je in ’t heelal
met de tafels van vermenigvuldiging
ook schoonschrift, aardrijkskunde, woorden met dt
dat snapt u toch, dat heeft op Mars geen zin”

In een tijd dat terecht steen en been wordt geklaagd over de achteruitgang van ons onderwijs, vind ik een verheerlijking van de domheid niet het beste lied, nee. Het lijkt natuurlijk grappig: schoonschrift heeft op Mars geen zin. Maar “woorden met dt” is al van een andere orde, om nog te zwijgen over “de tafels van vermenigvuldiging”. Vraag maar eens aan Frank De Winne of Dirk Frimout of wiskunde niet aan de orde is als men ruimtevaarder wil worden.
Ach, ik weet het wel, hoor. Het is allemaal zo niet bedoeld en, inderdaad, ik ken het nummer al sedert z’n ontstaan in 2002 en heb me er vroeger nooit aan geërgerd, maar om het nu exact op het moment dat ons onderwijs ter discussie staat tot “beste nummer” uit te roepen, nee, dat gaat me te ver!

Ronny De Schepper

2 gedachtes over ““Ruimtevaarder” van Kommil Foo het beste nummer van de Lage Landen?

  1. Toch een mooi lied. En de beste zin is: En Linda van Slagerij Van Gool komt waarschijnlijk ook niet meer naar school. En idd. Slachthuis Van Gool bestaat wel degelijk in Kalmthout.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.