Met Lajos Van Peteghem aan het stuur – in alle betekenissen – en zijn drie vaste wielercompanen is Luc De Ryck opnieuw acht dagen de Franse Alpen te lijf gegaan. “Een feest!” zegt hij en hieronder vertelt hij waarom…

Al van in mijn prille jeugdjaren ben ik gefascineerd door de Ronde van Frankrijk. Ik herinner mij de geanimeerde radio-uitzendingen met Hubert Van De Vijver, later Piet Thys, nog later Jan Wauters – en de schaarse, primitieve rechtstreekse tv-uitzendingen vanaf ca. 1960. Ik kocht steevast het avondgazetje van de Ronde, knipte al het Tournieuws uit Het Volk en mede aan de hand van ‘belekes’ van coureurs maakte ik plakboeken. Ik ‘koerste’ ook met de knikkers, gaf ze namen van echte coureurs en gaf commentaar als was ik Michel Wuyts zelf. Ik noteerde zelfs de uitslagen. Plakboeken, ‘belekes’, knikkers en uitslagen: ik heb ze allemaal bewaard.
In 1991 had ik het voorrecht als VIP de twee koninginnenritten in de Pyreneeën mee te maken. In de eerste rit zat ik in de auto naast sportdirecteur Jean-Luc Vandenbroucke (in de spits van de wedstrijd), in de tweede bij Jef Braeckevelt (staart van de wedstrijd). Onvergetelijk blijft de rit Pau-Jaca, met een lange vlucht van zes renners: Mottet, Richard, Leblanc, Fondriest, Hampsten en Nevens, voorwaar geen strijkijzers. Jan Nevens reed zich toen méér dan de ziel uit het lijf om te kunnen volgen – en de verbetenheid waarmee hij zich wanhopig vastklauwde in de wielen van al die betere klimmers, wekte Eiffeltorenhoge bewondering. Hij stierf meerdere doden en moest uiteindelijk op 35 km van de finish de rol lossen, maar zijn doorzetting in deze uitzichtloze calvarietocht heeft mij altijd vervuld met grote bewondering. Onvergetelijk blijft ook het gerodeo van de auto’s op de wegen – én de vaak angstaanjagende snelheid in de afdalingen: zowel voor renners als wagens tot om en bij 100 km/u.
In 1998 begon ikzelf te klimmen: eerst de Mont Ventoux, maar aangezien in die omgeving geen enkele andere col van betekenis is, verlegden we ons epicentrum naar Valmeinier, centraal in de Franse Alpen, midden tal van legendarische cols.
De Ronde is mij blijven fascineren. Vakantie is voor mij gelijk aan de Tour. Eindigt de Tour, dan eindigt ook de échte vakantie…
Valmeinier 2013
Met vijf in één chalet, elk een eigen kamer, een engel-doet-al die de camionette bestuurt, boodschappen doet, ontbijt en schoofzakken maakt en alle praktische zaken behartigt… het is een benijdenswaardige situatie. Per dag wordt één col verorberd. Nieuw dit jaar was de Angel (grens Frankrijk-Italië), een leuke jongen van 2.744 m hoog, de derde hoogste col van Europa. Beestenwerk! Na de klim is het tv kijken geblazen (de Tour!), de genomen foto’s bekijken, eten en nakouten – en in de regel vroeg gaan slapen.
Wij leggen onze vakantie vast in functie van de Tour, zodat we ten minste één keer kunnen genieten van een doortocht op een berg. Dit jaar kozen we voor één van de zwaarste kolossen: de Madeleine. We waren er al om 8.30 u., de publiciteitskaravaan passeerde om 11 u., de dwangarbeiders om 13 u. De publiciteitskaravaan is een ware attractie. Alle reclamemakers gooien attenties en stalen uit – en letterlijk iedereen langs de weg staat enthousiast molenwiekend te bedelen om de wegwerpselen in ontvangst te nemen. Wij ook. Met een pierewietje vol kleinoden zijn we huiswaarts gekeerd.
Ikzelf ken mijn (toenemende) klimbeperkingen. Ik ‘proef’ nog slechts van de cols en ben anderzijds de bijzitter van Lajos in de auto. Aangezien ik niet daal als een sierlijke hinde, ben ik ook in de afdalingen kieskeurig. Ideaal (want niet te steil) is de afdaling van de top van de Galibier naar Briançon (35 km). Maar zo lang de gezondheid het toelaat, houden we het bij Ramses Shaffy: we zullen doorgaan!

Luc De Ryck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.