Met Daryl Impey rijdt er voor het eerst een Afrikaan in het geel rond. Het mag dan nog een blanke Afrikaan zijn, het is toch typisch voor de “wielerontvoogding” van het zwarte continent. De Zuid-Afrikanen vergaten er zelfs even de doodstrijd van Nelson Mandela bij en gingen helemaal uit de bol. Iedereen werd aangespoord een geel t-shirt te dragen en op de radio speelde men voortdurend het nummer “Impi” van Johnny Clegg, al gaat dit nummer uiteraard niet over de renner, maar het gaat wel over (paard) rijden en dat was blijkbaar “close enough”.

Dat Daryl Impey de eerste Zuid-Afrikaan werd om het geel te veroveren, zette sommige kranten (zoals Het Nieuwsblad b.v.) aan om een lijstje aan te leggen van “eerste geletruidragers” per land. Dergelijke lijstjes zijn van onschatbare waarde om bij de hand te hebben (en desnoods aan te vullen en te corrigeren), daarom heb ik het dan ook overgenomen.

Frankrijk: Eugène Christophe 1919
België Firmin Lambot 1919
Italië Ottavio Bottecchia 1923
Luxemburg Nicolas Frantz 1927
Oostenrijk Max Bulla 1931
Duitsland Kurt Stoepel 1932
Zwitserland Paul Egli 1936
Nederland Wim Van Est 1951
Spanje Miguel Poblet 1955
Gr.-Brittannië Tom Simpson 1962
Ierland Seamus Elliott 1963
Australië Phil Anderson 1981
Denemarken Kim Andersen 1983
Canada Alex Stieda 1986
VS Greg LeMond 1986
Polen Lech Piasecki 1987
Portugal Acacio da Silva 1989
Rusland Evgueni Berzin 1996
Estland Jaan Kirsipuu 1999
Colombia Victor Hugo Pena 2003
Noorwegen Thor Hushovd 2004
Oekraïne Serhiy Honchar 2006
Zuid-Afrika Daryl Impey 2013
P.S. Ik stel vast dat men bij het samenstellen van dit lijstje het begrip “gele trui” heel letterlijk heeft genomen. Met andere woorden men geeft de namen slechts van zodra er ook een gele trui werd gedragen, terwijl men het begrip ook ruimer als “eerste leider” zou kunnen interpreteren. In dat geval zou b.v. Maurice Garin de eerste Fransman zijn die het algemeen klassement aanvoerde, aangezien hij de allereerste rit van de allereerste Tour won. Misschien is dat ook met Belgen en zeker met Luxemburgers (aangezien François Faber al een Tour had gewonnen, vooraleer Nicolas Frantz op de proppen kwam) het geval? Wie zoekt het uit?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.