Adriano Celentano, die vandaag zijn tachtigste verjaardag viert, komt op mijn blog enkel voor… als filmvedette! Toch wel merkwaardig voor iemand die op de eerste plaats toch als zanger bekend staat…

De eerste vermelding is natuurlijk zijn bijdrage aan “La dolce vita” van Federico Fellini, waarin hij als Italiaanse Elvis Presley zijn versie van “Ready Teddy” brengt. Maar daarnaast is er vooral aandacht voor zijn verhouding met de actrice Ornella Muti. Ondanks het feit dat ze in films vaak als liefdeskoppel worden opgevoerd en ze dus ook in de realiteit een relatie hadden, zouden ze uiteindelijk elk toch met iemand anders trouwen.
Toch is het niet helemaal onterecht dat er meer aandacht is voor zijn films dan voor zijn muziek, because, For the most part, his films were commercially successful. Indeed in the 1970s and part of the 1980s, he was the king of the Italian box office in low budget movies. As an actor, critics point to Serafino (1968), directed by Pietro Germi, as his best performance. As a director he still frequently casts Ornella Muti, but also his wife Claudia Mori.
Adriano Celentano was born in Milan at 14 Via Gluck, about which he later wrote the famous song “Il ragazzo della via Gluck”, wat door Françoise Hardy werd gebracht als het overheerlijke “La maison où j’ai grandi”. Onze Sanne zou er veel later ook een Nederlandse bewerking van maken en op Spotify heb ik ook een Engelse versie ontdekt, maar enkel met deze gegevens dat daar proberen terugvinden is een hopeloze zaak, ik zal dus moeten wachten tot het eens langskomt op één van de afspeellijsten waarop ik het heb gezet.
Als rocker bracht hij rond 1960 ook zijn “24.000 baci” uit, wat door Peter Koelewijn werd omgezet tot “24.000 kussen”. Globally he has released forty albums, comprising twenty-nine studio albums, three live albums and eight compilations. His most famous songs are “Azzurro” (1968), written by Paolo Conte, and “Prisencolinensinainciusol” (1972).

Een gedachte over “Adriano Celentano wordt tachtig…

  1. De Engelstalige versie heette “Tar and Cement”, werd uitgebracht in 1966 en gezongen door het Amerikaanse one hit wonder Verdelle Smith. In Australië bereikte zij met deze versie nummer 1 der hitparade.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.