Op 10 februari 1942 werd de eerste gouden plaat voor een verkoop van meer dan één miljoen platen uitgereikt aan Glenn Miller voor “Chattanooga Choo Choo” (*).

“Chattanooga Choo Choo” was written by Mack Gordon and composed by Harry Warren for the 20th Century Fox film Sun Valley Serenade. Hieronder een foto uit de film, waarbij het orkest van Glenn Miller het betreffende nummer speelt.

sunvalleyserenade_miller The Glenn Miller recording became the #1 song across the United States on December 7, 1941, and remained at #1 for nine weeks on the Billboard Best Sellers chart. Op 10 februari waren er al 1.200.000 exemplaren verkocht en daarom kwam RCA Victor op de idee om een “gouden plaat” voor één miljoen verkochte exemplaren uit te reiken. Het was echter niet de eerste keer dat een plaat meer dan één miljoen keer over de toonbank ging. Dat was zelfs reeds in 1902 het geval met “Vesti la giubba” van Enrico Caruso, zij het dat het hier verschillende persingen betrof. De eerste keer dat één en dezelfde persing meer dan één miljoen exemplaren haalde was “Carry me back to old Virginny” van Alma Gluck in 1914. Pas in 1958 zou het gegeven “gouden plaat” worden geïnstitutionaliseerd door de Recording Industry Association of America. Maar the gold record awarded to Elvis Presley in 1956 for one million units sold of his single “Don’t Be Cruel” and the first gold record for an LP to Harry Belafonte in 1957 for the album Calypso (1956), the first album to sell over 1,000,000 waren telkens nog privé-initiatieven van RCA.

(*) Typisch voor de periode van de big bands was dat de bekroning ging naar de bandleader en niet naar de zanger van het nummer, Tex Beneke. Toegegeven, hij kreeg later wel een soort van kopie (zie hieronder).

51000_lg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.