Het is vandaag al 95 jaar geleden dat Alan Freed, ex-trombonist van The Sultans of Swing en de man die naar verluidt de rock’n’roll zijn naam gaf, werd geboren.

56 alan freedOpmerkelijk is dat hij volgens Wikipedia deze benaming reeds in 1951 (!) zou hebben gelanceerd, maar daarvan zou ik graag toch nog ergens een bevestiging vinden. Wikipedia gaat dan verder: “Freed was een van de organisatoren van het “Moondog Coronation Ball”, dat 21 maart 1952 werd gehouden in de Cleveland Arena. Het evenement staat bekend als het eerste rock’n’roll concert. Hoewel de arena slechts plaats had voor ongeveer 10.000 personen, kwamen er een geschatte 20.000. Hierdoor werd het concert beëindigd door de brandweer. Dit evenement fungeerde als springplank voor Freeds carrière.” Die carrière zette hij dan ook verder onder de benaming Moondog, maar men mag hem daarbij zeker niet verwarren met de componist met hetzelfde pseudoniem. Freeds carrière eindigde in 1960 wegens beschuldigingen van payola (zich laten betalen om bepaalde platen te draaien). Verder was er ook nog belangenverstrengeling omdat hij zich als medeschrijver van enkele nummers (waaronder Chuck Berry’s Maybellene) liet accrediteren, waardoor het voor hem gunstig werd om deze nummers vaak te draaien en extra te promoten (Freeds naam werd later weggehaald van de credits). Niet lang daarna stierf hij aan levercirrose, voortkomend uit een alcoholverslaving.

Een gedachte over “Alan Freed (1921-1965)

 1. Bill Haley and his Comets leerde ik kennen via de film “Blackboard Jungle” met Sidney Poitiers en Glenn Ford. Met een Gentse kameraad ging ik daar naar kijken, want bij mij thuis zou dat niet pakken! Mijn vriend, wiens grootouders in onze buurt woonden te Temse, heeft me zowat ingewijd in een voor mij nog onbekend terein: de rock’n’roll !
  Wij waren teenagers en op zoek naar al wat uit Amerika kwam! Bij mij thuis waren ze gerust dat ik in Gent “veilig” was. Bij mijn vriend thuis waren ze er ook overtuigd dat hun zoon niets zou mispeuteren als ik samen met hun zoon Gent ging “verkennen”. Ik ga één zaakje verklappen: een bezoekje aan “Den Hazewind” is me altijd bijgebleven: ik werd voorgesteld aan een soort bendeleider en opschepper, die op verzoek zijn colt toonde! Mijn intrede in de onderwereld was gezet. Het lekte allemaal uit en gevolg was: verkorting van de kerstvakantie en naar huis. Maar de stap naar de rock was wel gezet.
  Later kwam daar de jazzmuziek bij kijken: eerst Louis Armstrong ! En daarna kwam mijn zus met wat EP-tjes uit de Glenn Miller Story, het kon niet meer stuk. Die jazzmicrobe heb ik nog altijd ! Hoewel die in grote mate toch is verdrongen door klassieke muziek: de Welfare van het leger is daar niet vreemd aan geweest: in Oostende waren gratis kaarten voor de liefhebbers: Jeugd en Muziek deelde kaarten uit voor het Kursaal ! Daar leerde ik dr Floris van der Mueren kennen, hij leerde ons luisteren naar Beethoven en Wagner. Ik kocht daar enkele EPtjes van bvb de Egmont-Ouverture, de Walkürenrit, Tannhäuser enz. Tot grote verwondering van de platenhandelaar, die kon niet geloven dat hij aan een matroos klassieke muziek kwijt kon. Het bleek een niet meer te genezen virale infectie voor klassieke muziek. Ik zwaaide af in 1960 en mijn eerste bezoek aan de opera was in Antwerpen: Parcifal !
  Ik zal er nooit van genezen: ik moest naar Bayreuth ! En dat is ook gebeurd !
  Maar mijn Jazzpassie leidde me ook naar Comblain-la-Tour en daar was Igor de oorzaak van: die had een Jazzplatencollectie om van te dromen ! Later volgden nog meer Jazz-evenementen.
  Ook de Jazzkroegen in Dendermonde en Gent werden bezocht.
  Maar de opera werd een tweede passie: Gent en Antwerpen vooral! Want in Gent was onze dorpsgenoot, collega en vriend Simon Waltens als bariton toch enige jaren verbonden. Nu met het Facebook gedoe maak ik kontakten over heel de wereld en blijkt alles nog boeiender te worden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s