Ivo van Hove

THEATER — regisseurs — Hove, Ivo van (Theaterblog)Het Gentse Theater Vertikaal en het Cultureel Centrum van Berchem zijn tot een overeenkomst gekomen, waarbij AKT-Vertikaal tot stand kwam eerst o.l.v. Ronnie Commissaris, later (vanaf het einde van het seizoen 84-85) vervangen door Ivo van Hove, omdat Commissaris naar eigen zeggen “zichzelf op vrij korte termijn overbodig heeft gemaakt“.

Van Ronnie Commissaris naar het homoleed en -liefde van « Wilde Heren » is maar een stap (?). In een muzikaal wild/teder en komisch/dramatisch kader, wordt hierin de relatie geschetst tussen drie heren. Dit gebeurt in een aantal los van elkaar staande scènes, die dan toch stevig wat met elkaar gemeen hebben en samenvloeien in een erg mooi totaalstuk. Wie dit stuk echter als homo-theater betitelt, zit fout. Het gaat om relaties tout court tussen mensen en over de vooroordelen die we daarbij hanteren. Met soms milde, soms harde zelfspot wordt de eigen emotie, het eigen verlangen, vertaald in ongemakkelijke bewegingen en schichtige blikken. De goede en gepast gekozen muziek is een referentiekader waarbinnen dit stuk is opgebouwd. De overdreven stijl waarop confrontaties en wedijver tussen individuen binnen diverse relaties (ook de hetero’s krijgen hun deel) worden gebracht, maakt « Wilde Heren » tot een vrolijk en toch aangrijpend stuk.
Kortom, dit is theater waar we van houden. Het samengaan van Vertikaal met Akt (in een regie van Ivo Van Hove) werpt ook hier vruchten af die het theater in Vlaanderen nodig heeft.
Van Hove regisseerde daarna zowel “Wonderen der Mensheid” als “ImitatieS”, waarbij Jan Versweyveld tweemaal de vormgeving en Peter van Kraaij tweemaal de dramaturgie op zich nam. “ImitatieS” brengt ons het subtiele spel van de liefde. Het lokken, het vertwijfeld en onzeker op afstand houden. Het voorzichtige aftasten, de spontane verkeerde uiting, de juiste streling op het gepaste moment. De onhandige omhelzing, de door passie gedreven onderwerping. Kortom, de paringsdans van de Homo Sapiens. Wat we hier zien is een (zoniet “het”) voorbeeld van hoe een idee visueel theater kan worden. Zowel banale handelingen die omwille van hun universele herkenbaarheid komisch worden, als momenten van diepe ontroering die je soms de rillingen over de rug doen lopen. Hier wordt alles gezegd zonder een woord te debiteren. Pure expressie van lijven die taal worden.
Regisseur Ivo Van Hove gebruikt de gekende thema’s van de Amerikaanse musical uit de jaren vijftig, waarin de romantische relaties hoogtij vierden als weerspiegeling van een droombeeld. Hier ontstaat in een reeks losstaande scènes een aaneensluitende choreografie van dans en bewegingstheater die een imitatie zijn van die thema’s vertaald naar een doorzichtige en relativerende werkelijkheid. Precies omwille van die relativerende werkelijkheid doet de indruk die soms aanwezig is, dat de rol van het meisje stereotiep overkomt, niets af van de totale visie die je achter het idee kan vermoeden, namelijk dat het om opgedragen rolpatronen gaat die makkelijk doorprikbaar zijn en de vraag open laten van wie dominant is in het liefdesspel. Het geheel zit in een strakke en esthetische vormgeving waarbinnen de acteurs zich nochtans met een ontzettende vrijheid bewegen. Belichting, techniek en keuze van de muziek zijn vaak een uitmuntende schoonheid. Wat beide acteurs, Goele Derick en Peter Van Asbroeck hier presenteren is gewoon schitterend.

Naschrift
Nog even eraan herinneren waarom ik oude recensies op deze blog zet: omdat ik de indruk heb dat ik stilaan (gelukkig zéér stilaan) alles aan het vergeten ben. Zo herinner ik mij b.v. totaal niet dat ik deze stukken zou hebben gezien. Op zich is dat niet zo erg (allé, dat is natuurlijk wél erg, maar we gaan het hier nu even niet over Alzheimer hebben), maar wat mij verbaast is dat ik met zoveel lof spreek over een stuk waarin de “pure expressie van lijven taal wordt“. Wie de andere recensies op mijn blog leest, weet dat ik normaal niet in die denktrant thuishoor. Ik vraag me dus af of dit niet gewoon een perstekst is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.