In februari van vorig jaar heb ik naar de televisieserie “The Trial of Christine Keeler” gekeken. De rol van John Profumo in de serie werd gespeeld door Ben Miles (foto YouTube), die ik vooral kende als “Tripod” (*) uit mijn favoriete comedy-serie “Coupling”…

En dus maar meteen… Nee, zijn vertolking kon me niet overtuigen. Dat had dan echter uitsluitend te maken met het feit dat men al het mogelijke heeft gedaan om Miles op Profumo te doen lijken, alhoewel daar bij de casting geen enkele overeenkomst was. Akkoord, Miles was ondertussen 53 en Profumo was “maar” 48 ten tijde van het schandaal, dus op dat vlak was er eigenlijk geen probleem, maar ik heb hem in “Coupling” leren kennen op 34-jarige leeftijd en de “terugtrekkende haarlijn” en vooral de “combe over” kwamen mij uiterst kunstmatig over.

Aan zijn zijde troffen we nog een bekend gezicht aan: Emilia Fox uit “Silent Witness” als zijn echtgenote. Haar rol was echter erg onderbelicht, zodat een artikeltje over haar nog uitgesteld is naar een volgende keer.

Miles was born in WimbledonLondon, and lived as a young man in AshoverDerbyshire, attending Tupton Hall School. He began acting in school productions, which he pursued mainly because it allowed him to miss classes. In an interview, Miles stated how he would spend most of his time in a now-defunct record shop (although he is left-handed, he can play bass, drums, and guitar) until he started training at the Guildhall School of Music and Drama.

He moved into television roles in the 1990s, playing supporting roles in such series as ZorroSoldier SoldierIs It Legal?The BillPeak Practice and Wonderful You. Miles played a very small part as a journalist, with just a few words of dialogue, in the 1997 motion picture The Wings of the Dove. In 2000 was hij gedurende zeven episodes de minnaar van Jenny (Fay Ripley) in de serie Cold Feet, een voorloper van zijn rol as the womanizing Patrick Maitland in the comedy series Coupling, a role which he played until the series ended in 2004. De reden dat ik hierboven hem de naam “Tripod” heb gegeven, heeft te maken met zijn rol in deze serie. Hij speelde daarin een uiterst conservatieve jongeman (al een voorbereiding op zijn latere rol als Profumo!) en op een bepaald moment zegt de linkse Sally Harper dan ook tegen zijn ex-girlfriend Susan Walker: “Now I know why you call him donkey.” “No, you don’t,” antwoordt Susan, want “donkey” was net als “tripod” een allusie op zijn enorm instrument…

He continued other television work during his tenure in Coupling appearing in The Forsyte Saga and in Prime Suspect. In 2004, Miles appeared in the 2005 BBC television drama Mr Harvey Lights a Candle, playing the part of a teacher taking an unruly party of pupils on a daytrip to Salisbury Cathedral. Miles often works with director James McTeigue: he appeared in McTeigue’s 2005 film V for Vendetta as Dascombe, in Ninja Assassin, and in Speed Racer.

On stage, he played Bolingbroke in the Old Vic’s production of Richard II in 2005 alongside his father-in-law Gary Raymond, as he is married to the actress Emily Raymond, who starred in the film Love Lies Bleeding alongside Faye Dunaway; they have three children. The two also appeared together in the episode of Peak Practice, “Before The Lights Go Out” in 1999.

In summer 2011, Miles starred as Robert in Harold Pinter‘s Betrayal at the Comedy Theatre in London’s West End, with Kristin Scott Thomas playing his wife, Emma. The revival was directed by Ian Rickson. Also in 2011 he appeared in the television film The Suspicions of Mr Whicher as Dr. Stapleton.

In 2014 Miles played Thomas Cromwell in the RSC version of Hilary Mantel’s novels Wolf Hall and Bring Up the Bodies in Stratford and at the Aldwych Theatre in London. In April 2015 the RSC brought the plays to New York City, where his performance was nominated for Best Leading Actor in a Play at the Tony Awards.

In 2016, he played Peter Townsend in the Netflix series The Crown, and the Duke of Somerset in The Hollow Crown: The Wars of the Roses, the second cycle in a series of television film adaptations of William Shakespeare’s history plays. In the same year, he also had a guest role as Chancellor Tom Pickering in an episode of the anthology series Black Mirror (“Hated in the Nation“). [Wikipedia]

Ronny De Schepper

(*) “Tripod” was de bijnaam die Sarah Alexander (Susan in de serie) hem had gegeven omwille van de uitzonderlijke lengte van zijn penis. Maar het is dus fictie, hé mensen, ga nu niet onmiddellijk denken dat Miles effectief ook een “tripod” is… (Anderzijds is het tegendeel natuurlijk ook niet bewezen.) Daarnaast dient gezegd dat Ben bijna een lookalike is van zijn collega Rufus Jewell. In “The father” (2020) hebben zowel ik als mijn vrouw anderhalf uur naar hem zitten kijken in de veronderstelling dat hij “Tripod” was.

Een gedachte over “Ben Miles wordt 55…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.