Het is vandaag 85 jaar geleden dat de Britse uitvinder Frank Hornby is overleden. Op de Nederlandse Wikipedia heeft hij nog geen lemma gekregen, maar de Engelse versie daarentegen besteedt heel veel aandacht aan hem. Wie het Engels machtig is, moet daar maar eens gaan naar kijken, want ik ben niet van plan dat allemaal te vertalen. De enige reden dat ik de dood van de man wil herdenken is immers… jeugdsentiment. Kijk maar eens naar bovenstaande foto. Een uitvinder die wordt toegejuicht, waarom zou dat wel zijn? Wat heeft die man dan wel uitgevonden?

Wel, de foto licht zelf al een tipje van de sluier op. Je ziet er immers moeders en vaders met kinderen op. En jawel, Frank Hornby is de vader van niet minder dan drie belangrijke specimens van speelgoed. Eerst en vooral is er de Meccano uit 1907:

41-meccano-uitgevonden-in-1906

Maar wellicht omdat ik geen technische aanleg noch interesse heb, heb ik daar nooit mee gespeeld. Dat was echter helemaal iets anders met zijn tweede uitvinding: Dinky Toys in 1934!

00-dinky-toys-uitgevonden-in-1934

Zijn mooiste uitvinding werd echter pas twee jaar na zijn dood (dus in 1938) gecommercialiseerd: de Hornby Railways. Hier heb ik ook nooit mee gespeeld, maar dan wel met een heel grote helaas hieraan toegevoegd. Om de een of andere reden heb ik nooit over een miniatuurspoorweg mogen beschikken, al hadden we b.v. wel een zolder waar hij in alle rust zou kunnen worden uitgebouwd. Ik veronderstel dat mijn vader daar totaal niet in geïnteresseerd was en dus kon ik zelf ook op mijn kin kloppen, want – zoals iedereen weet – met speelgoedtreintjes spelen eerst en vooral de vaders en pas nadien de kinderen!

03-hornby-railways-gecommercialiseerd-in-1938

Ronny De Schepper

3 gedachtes over “Frank Hornby (1863-1936)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.