Het is al vijftien jaar geleden dat de Duitse zanger Drafi Deutscher is overleden. Volgens Wikipedia is dit inderdaad zijn echte naam, alhoewel ik me een documentaire meen te herinneren, waarin de man onder verschillende namen actief is geweest in het popwereldje (al ga ik me nu niet vastpinnen op wat dan wél zijn juiste naam was). Hoe dan ook, zijn “Marmor, stein und eisen bricht” is één van de stevige popnummers uit de jaren zestig en wellicht wel het enige Duitstalige uit dat genre.

Drafi Deutscher werd geboren in Charlottenburg, een stadsdeel van Berlijn. Zijn vader was de Hongaarse pianist Drafi Kálman, die hij echter nooit heeft gekend. Kort na zijn geboorte keerde zijn vader namelijk terug naar Hongarije, waarna zijn moeder hem alleen opvoedde. In 1962 formeerde hij zijn eerste band, maar het duurde tot 1965 vooraleer hij een eerste grote hit had met “Marmor, Stein und Eisen bricht”.
Drafi nam platen op onder meer dan veertig pseudoniemen. “Be my boogie woogie baby” (als Mr. Walkie Talkie) uit 1977 was daarvan wellicht zijn grootste succes.
Alhoewel: in 1978 was hij onder de meisjesnaam “Renate Vaplus” verantwoordelijk voor de grote hit van de Italiaanse zanger Bino, “Mama Leone”! Zelf had hij het nummer reeds onder de naam “Ruth Handel” opgenomen in 1976, maar toen deed het niets in de hitlijsten. Drafi Deutscher was ook de man achter de studiogroep Masquerade met de hit “Guardian angel”. Dat is de Engelstalige uitvoering van “Jenseits von Eden”, waarvan de originele versie wordt gezongen door Nino de Angelo, maar ook dat nummer werd onder pseudoniem geschreven door Deutscher.
Met Mixed Emotions had hij in 1987 opnieuw een nummer één-hit met “You want love (Maria Maria)”. Dit duo vormde hij samen met Oliver Simon. De Duitse zanger Andreas Martin nam hier een Duitstalige versie van op. In 1990 schreef hij voor zijn toenmalige vrouw de Duitse zangeres Isabel Varell het nummer “Melodie d’amour” voor het Eurovisiesongfestival, maar het werd niet geselecteerd. Drafi Deutscher was drie keer getrouwd. Met zijn eerste vrouw was hij getrouwd van 1966 tot 1976. Uit dit huwelijk had hij twee zoons, Drafi junior en René, deze tweelingbroers werden geboren in 1965. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.