Robert Van Yper heeft tussen zijn drukke werkzaamheden door toch nog de tijd gevonden voor Het Goede Doel. “Together”, een CD tegen het racisme is er het resultaat van.

Robert Van Yper: Eigenlijk is het idee gegroeid vanuit het I.O.C., het Internationaal Ontmoetingscentrum, dat gevestigd is in Genk en daar samen gehuisvest is met de vzw Tweede Generatie. Dat zijn dus mensen die in Limburg al jarenlang werken aan de integratie van de migranten. De migranten zijn in Limburg zoals u weet heel sterk vertegenwoordigd, maar het is opvallend dat er daar veel minder problemen zijn dan in Antwerpen b.v. In Limburg lijkt er een bredere sociale consensus te zijn wat de integratie van migranten betreft. Wellicht daarom wilden deze twee verenigingen dit idee uitdragen buiten hun provincie. Ze wilden op nationaal vlak aandacht vragen voor de problematiek van de multiculturele samenleving.
Uit diverse projecten is uiteindelijk het plan weerhouden een stel gereputeerde rockartiesten aan te spreken om een CD te maken en op die manier deze boodschap uit te dragen. Als immers b.v. een Walter Grootaers daarmee uitpakt, dan heeft dat toch een heel andere impact dan wanneer sociale werkers of politici daarmee komen aandraven. De jongeren hebben immers niet altijd een boodschap aan statistieken en het typische socioculturele jargon.
NAAR SCHOLEN TOE
Robert Van Yper: Naast de CD is er ook een video van een twaalftal minuten, met daaraan gekoppeld een didactische werkmap, waarvan het de bedoeling is om daarmee naar de scholen te trekken. Die video bestaat uit interviews met de artiesten en een algemene situering van de integratiepolitiek. En uiteraard wordt er ook aan de nummers op de CD gerefereerd, want die hebben alle rechtstreeks met de problematiek te maken.
– Het is dus op de eerste plaats een sensibiliseringscampagne. Maar de verkoop van de CD zal automatisch ook geld in het laadje brengen…
Robert Van Yper
: Eerst moeten we natuurlijk uit de kosten komen, zij het dat die kosten erg laag zijn, omdat de financiering mede gedragen werd door een aantal sponsors en door de provincie Limburg. Na 2.000 verkochte exemplaren zitten we al aan een break-even. Daar zullen we ondertussen stilaan aan toe zijn. Alles wat nu dus nog binnenkomt is winst. Die gaat integraal naar acties van het I.O.C. en de Tweede Generatie. Dat is ook nodig want deze verenigingen worden amper gesubsidieerd. Maar merk dus op dat de artiesten totaal belangeloos hebben meegewerkt.
LSP-BAND
Zij hebben bovendien niet zomaar een nummer ter beschikking gesteld, ze hebben speciaal een nieuw geschreven of ze hebben, zoals in het geval van “Couscous kreten” van De Kreuners, een nieuwe versie opgenomen. Ze hebben ook allemaal een live-optreden verzorgd bij de voorstelling van de CD, weliswaar met één en dezelfde begeleidingsgroep. Dat was uiteraard de LSP-band, die overigens ook een nummer op de CD heeft staan, wat dus meteen al uniek is, want van de LSP-band bestonden tot nu toe geen opnamen. Al bij al is het een zeer brede waaier geworden met heavy rockers als The Scabs en Noordkaap tot en met Nederlandstalige opnamen van Liliane Saint-Pierre of Della Bosiers. De bereidheid om mee in de boot te stappen was over het algemeen trouwens heel groot. Als er dan al weigeringen waren, dan was dat omdat de artiesten niet vrij waren, of omdat ze geen nummer hadden dat aan het opzet beantwoordde enz. Bart Peeters b.v. zingt niet mee met de broertjes Mosuse, maar dat is gewoon omdat hij tijdens de opname niet aanwezig kon zijn, men moet daar zeker niets achter zoeken.
– En hoe is die “brede waaier” geselecteerd?
Robert Van Yper
: Dat is vooral gebeurd door gesprekken tussen het I.O.C. en Felice Damiano, die zijn schouders onder dit project heeft gezet omdat hij sterk met die problematiek begaan is. Hij heeft dan op zijn beurt aan mij de vraag gesteld wie kon meewerken, omdat wij met Western Productions en Backline daarvoor de ervaring en de know-how hebben en altijd bereid zijn om ons voor een dergelijk project in te zetten.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.