De Amerikaanse wielrenner Jeff Bradley viert vandaag zijn zestigste verjaardag…

Jeff Bradley werd geboren in Davenport (Alabama). Nadat hij in 1977 reeds tweede was geworden in het nationaal kampioenschap voor junioren, veroverde hij een jaar later de nationale titel en werd hij samen met Greg LeMond, Ron Kiefel en Greg Demgen derde in het wereldkampioenschap ploegentijdrit over 75km. Om u een idee te geven van de tegenstand: de titel werd veroverd door de DDR met Olaf Ludwig, Thomas Barth, Falk Boden en dan ook nog ene Udo Smektalla.
Het jaar nadien herhaalde de Amerikaanse ploeg deze prestatie in Buenos Aires, waar Jeff zelf vierde werd in het individuele wereldkampioenschap (het fameuze kampioenschap waarin Kenny De Maerteleire – ons inziens ten onrechte – werd gediskwalificeerd ten voordele van Greg LeMond). Hij verloor de sprint voor de derde plaats tegen de Fransman Jean-François Dury, maar eindigde vóór niemand minder dan Eric Vanderaerden.
Nadat hij in 1980 ook nog derde was geworden in het nationale kampioenschap voor amateurs (na de broers Dale en Wayne Stetina), werd hij in 1981 lid van de pas opgerichte 7-Eleven-ploeg.
7-Eleven was formed as an amateur cycling team in 1981 by Ochowicz, a 29-year-old former Olympic cyclist from the U.S., who was married to Olympic speed skating gold medalist Sheila Young. Ochowicz had managed the U.S. national speed-skating team and was friends with Eric and Beth Heiden, who were both excellent cyclists as well as champion speed skaters. He managed to get sponsorship from the Southland Corporation, owners of the 7-Eleven convenience-store chain, and bicycle manufacturer Schwinn to form an amateur team. Of the seven men on the inaugural 7-Eleven-Schwinn team racing in 1981, Eric Heiden (who swept the gold medals in speed skating in the 1980 Winter Olympics) was the captain and the best known. The other Americans were Jeff Bradley (foto Philippe Huguenin), Greg Demgen, Bradley Davies, Tom Schuler, Danny Van Haute and Roger Young (Ochowicz’s brother-in-law). They were joined by Canadian Ron Hayman. Although Schwinn dropped out as a co-sponsor in 1982, 7-Eleven added a women’s team with Rebecca Twigg, among others, as well as more male riders, including Davis Phinney, Ron Kiefel and Canadian Alex Stieda. The all-amateur 7-Eleven team was featured in the 1985 movie American Flyers, starring Kevin Costner.
The 1986 Cycling Media Guide published for the 1986 World Championships lists Jeff Bradley, Chris Carmichael, Alexi Grewal, Eric Heiden, Ron Kiefel, Davis Phinney, Bob Roll, Tom Schuler, Doug Shapiro and Alex Stieda with an additional group of amateur men on the team including Frankie Andreu, Curt Harnett, David Lettieri, Robert Mathis, Leonard “Harvey” Nitz and Russell Scott.
In 1985, Ochowitz changed the men’s team’s status to professional. The team went to Europe with an initial roster of members including Olympic gold medalists Alexi Grewal and Heiden, Olympic bronze medalists Phinney and Kiefel, Bradley, Schuler, Hayman, Stieda, and Chris Carmichael. When the team received an invitation to the 1985 Giro d’Italia, one of the Grand Tours of Europe, a young American cyclist based in Europe named Andy Hampsten was added to the team under a 30-day contract for the race. After both Kiefel and Hampsten stunningly won stages during the Giro, becoming the first American stage winners ever at a Grand Tour, 7-Eleven was invited to the 1986 Tour de France, where Alex Stieda held the yellow jersey. (Wikipedia)
Jeff Bradley won in die periode weliswaar zes wedstrijden in de Verenigde Staten, maar op het continent kon hij zich niet doorzetten. Die kans kreeg hij wel in de Ronde van Frankrijk 1987 nadat hij de Tour of Michigan had gewonnen. Helaas hield hij het slechts tien etappes vol met als beste resultaat een zestiende plaats in de vierde rit.
Daarna zou Jeff nog twee jaar beroepsrenner blijven met als sponsor zijn geboorteplaats Davenport en met merkwaardig genoeg als enige ploegmaat de Zwitserse veteraan Bruno Roth. (Wielersite)

42 jeff bradley

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.