Het is vandaag al vijftien jaar geleden dat de Nederlandse profwielrenner Jo de Haan aan darmkanker is overleden.

De Haan kwam als een van de eerste Nederlanders uit voor Franse wielerploegen. Nadat hij in 1958 kampioen van zijn land geworden was bij de amateurs, kwam hij via Saint-Raphael en Gitane-Leroux bij Peugeot-BP terecht, om vervolgens naar de Televizier-ploeg van Kees Pellenaars te gaan. Voor die laatstgenoemde ploeg reed hij in 1964 en 1965 de Ronde van Frankrijk uit (in 1961 had hij als lid van de Nederlandse ploeg de wedstrijd moeten staken in de negende rit). Een achillespeesblessure zorgde er in 1966 voor dat hij zijn profcarrière moest staken.
Het grootste succes in de carrière van De Haan was het winnen van de klassieker Parijs-Tours in zijn tweede profjaar (1960). Een jaar later zou hij in de Ronde van Vlaanderen als derde over de streep komen. Dat jaar was hij ook tiende in Milaan-San Remo. In 1962 was hij achtste in de Waalse Pijl en elfde in de Ronde van Vlaanderen. Een jaar later werd hij zevende in Luik-Bastenaken-Luik en werd zowaar derde in het wereldkampioenschap in Ronse, na het ruziënde duo Benoni Beheyt en Rik Van Looy (rechtse foto). Indien dit WK niet in België was betwist, zat het er dus dik in dat hij tot wereldkampioen zou worden uitgeroepen, nadat de twee ruziemakers werden gediskwalificeerd (*). En dat dit dan toch geen toeval zou zijn geweest, bewees De Haan een jaar later toen hij zesde werd in Sallanches, waar zijn landgenoot Jan Janssen de titel behaalde. In totaal boekte De Haan 36 overwinningen in het profcircuit. (Wikipedia)

(*) In Het Nieuwsblad van 18 juli 2016 bevestigt André Darrigade dat Lomme Driessens erop aandrong dat hij klacht zou neerleggen. “Maar ik was pas vierde geworden. Zelfs bij een diskwalificatie van de twee Belgen kon ik nooit wereldkampioen worden.” Nee, maar Jo De Haan dus wel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.