Juraj Sagan (foto Jean-Pierre Verstraete) is opnieuw kampioen van Slovakije geworden. José De Cauwer haastte zich om eraan toe te voegen: “Met de steun van…” (broer Peter, bedoelt hij) terwijl hij dat niet eens wéét. Meer zelfs, Peter is zelfs niet tweede of derde geworden. Akkoord, dat wil nog niets zeggen, maar een paar jaar geleden was het ook altijd datzelfde liedje (zie verder), terwijl ik op Eurosport gewoonweg de visu kon vaststellen dat Peter daar voor niks tussenzat! De Cauwer leert dus niet van zijn fouten!!!

Jullie weten het: ik heb het nogal voor “de broer van…” En zoals ik nog net iéts meer sympathie heb voor David Van der Poel dan voor zijn broer Mathieu, zo is dat ook het geval met Juraj Sagan, de oudere broer van Peter.
Ik heb me dan ook een heel seizoen lang opgewonden over Michel Wuyts, die in 2017 voortdurend heeft herhaald dat Juraj Sagan kampioen van Slovakije was geworden dankzij zijn broer Peter. Schaamteloos! Wuyts schudde dit zo maar uit zijn mouw, want het kampioenschap van Tsjechië en Slovakije (dat in 2016 in één wedstrijd werd verreden) is wel degelijk te zien geweest op Eurosport. En wellicht zijn – zoals dat gaat – fragmenten daaruit nadien nog op YouTube beland. En wie zich dus de moeite had getroost om naar deze beelden te kijken (ik dus, maar niet mijnheer Wuyts die hiervoor nochtans wordt betaald), die had kunnen vaststellen dat er een kopgroep van drie was: twee Tsjechen en Juraj, als enige Slovaak. Hij zou uiteindelijk tweede worden (na zijn Tinkoff-ploegmaat Kreuziger, die kampioen van Tsjechië werd) en de derde nog achterlaten. Dus waar is dan het moment dat Juraj deze titel ten geschenke zou hebben gekregen van Peter? (Uiteraard is die – eens de vlucht tot stand was gekomen – niet meer in de tegenaanval gegaan, maar dat is een code die iedere ploegmaat zou hebben gehanteerd en heeft dus niets vandoen met geschenkjes uitdelen.)
Dit jaar heeft Juraj zijn titel verlengd en, toegegeven, deze keer heb ik Michel Wuyts daarover nog niet neerbuigend horen praten. Ik zou trouwens geen recht van spreken hebben, want bij mijn weten was het kampioenschap deze keer nergens te zien (allé, toch niet in de “beschaafde” wereld). Wuyts heeft dit jaar meer respect voor Juraj gekregen en terecht, want hij heeft zich bij Bora-Hans Grohe tot één van de beste helpers van zijn broer opgeworpen.
Van 2007 tot 2009 reed Juraj voor Dukla Trenčín Merida, dat hij in 2010 inruilde voor de Franse amateurploeg Team Albert Bigot 79. In augustus van dat jaar loodste zijn broer hem binnen bij Liquigas.
In de Ronde van Veneto op 28 augustus 2010 maakte hij zijn debuut voor Liquigas. Ploegmaat Daniel Oss wist de koers te winnen en Sagans broer Peter werd tweede, hijzelf eindigde op een verdienstelijke zesde plaats.
In 2015 werd hij achter zijn broer tweede op het nationaal wegkampioenschap. Een jaar later was hij in de Ronde van Langkawi dicht bij zijn eerste profoverwinning: in de zesde etappe moest hij in de massasprint enkel Jakub Mareczko voor zich dulden.
In 2017 reed Juraj Sagan voor het eerst een grote ronde: de Ronde van Frankrijk. Hierin werd hij na de negende etappe uitgesloten nadat hij buiten tijd binnenkwam.

P.S. Zouden er nog mensen zijn aan wie ik moet uitleggen dat “de beschaafde wereld” een grapje is? (De aanhalingstekens waren al een weggever!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.