Shakin’ Stevens, The Stray Cats, The Pole Cats, Matchbox, Strof… rockabilly werd er ingehamerd deze zomer. Echte rockabilly is reeds bijna twintig jaar oud (het woord is een samenvoeging van rock en hillbilly en als je dan nog weet dat hillbilly enigszins gesimplifieerd een rappe versie van country en western is, dan weet je meteen hoe het klinkt) met mensen als de vroegste Elvis Presley, Carl Perkins, Jerry Lee Lewis…

Wat je echter nu hoort, is vaak niet om aan te horen en, helaas, de rockabilly-groep die wij op ons bord kregen, The Flying Saucers, is van dezelfde zwakke soort. Het is natuurlijk niet steeds even slecht. Op de A-kant staat een acceptabel hitje (“Head on down”) en op de keerzijde spelen ze op « Hold me, hug me, rock me » van Gene Vincent de overleden meester zijn Blue Caps niet onaardig na. Alleszins een betere hulde dan het amateuristische « Up above your heads » aan Gene en andere overleden rockers opgedragen. Verder wordt ook Buddy Holly nog schaamteloos geplagieerd op “You took my heart away„ en zo kunnen we nog uren doorgaan. En zij helaas ook.
Een illustere onbekende is Rockin’ Louie. Bijgestaan door the Mamma Jammers brengt hij een nieuwe versie van « Let’s go, let’s go, let’s go » van de totaal miskende Hank Ballard. Alhoewel het door de beugel kan, ware een heruitgave van het origineel een beter idee geweest.
Nee, geef ons dan maar The Barracudas. Op de A-kant het gewone routinewerk : naspelen van sixties-pop (in dat opzicht is de hoes schitterend), maar het wordt pas echt goed als de plak vinyl op z’n andere zijde wordt gelegd. Hier wordt vol humor een rits surfmuziek gebracht die drie jaar geleden voor The Barracudas zeker Roem en Fortuin zou hebben gebracht. Maar rages (zelfs revivals van rages) gaan nog vlugger voorbij dan zonnige vakantiedagen.

Jan Segers

Referenties
Flying Saucers, Some like it hot, EMI 1A06207461.
Rockin’ Louie and the Mamma Jammers, Let’s go, EMI 1A006-64297.
The Barracudas, Drop out, EMI 1A062-07443.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.