Peter Despiegelaere verwierf met grote onderscheiding zijn meestergraad viool en kamermuziek aan het Lemmensinstituut te Leuven. Hij volgde nadien les bij Hermann Krebbers te Amsterdam en Rudolf Werthen te Gent.

Tussen 1984 en 1997 was hij als solist verbonden aan het BRT filharmonisch orkest. Op die manier speelde hij af en toe ook wel eens bij het ensemble Walter Boeykens. Sinds 1985 is hij ook concertmeester bij Sinfonia. Maar hij vormt vooral het trio Florestan met Jan Vermeulen (piano en pianoforte) en cellist Karel Steylaerts, later omgedoopt tot Tröndlin Trio.

Hij speelt op een viool van Ivo Lintermans die hij in 1996 eens op de trein liet liggen. Twee studenten hadden ze gevonden en trachtten ze te verkopen. Door het feit dat de muziekhandels gewaarschuwd waren, konden ze worden gevat.

Momenteel is hij eerste viool solo bij de Beethoven Academie. Ik dacht dat hij ook een van de weinige Vlamingen bij het Anima Eterna-orkest was van Jos Van Immerseel, maar aangezien ik dat niet terugvind op zijn officiële biografieën, begin ik daar nu toch aan te twijfelen, want – geef toe – als dat zo zou zijn, dan zet je dat toch wel prominent op je CV, zeker?

Een ander mysterie is dat als ik Peter Despiegelaere googel om een afbeelding te vinden, dat ook Raymond Van het Groenewoud dan bij de mogelijkheden verschijnt. Nu weet ik dat Karel Steylaerts af en toe met Raymond werkt in de vorm van een strijkkwartet, dus het zou best kunnen dat Peter hier ook deel van uitmaakt, maar dat blijft eveneens onvermeld. Minder belangrijk dan Anima Eterna, ik geef het toe, maar toch…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.