Tijdsbalk

Schrijven – in communicatieve zin – betekent het overbrengen van conventionele, gestandardiseerde tekens zodat het mogelijk wordt ideeën te vertolken die de grenzen van tijd en ruimte overschrijden. De schrijftaal speelt bijgevolg een enorme rol in ons dagelijks leven.
Waar en wanneer het schrift is ontstaan is moeilijk te zeggen. Het staat wel vast dat omstreeks 4.000 vóór Chr. de bewoners van het Tweestromenland en van Egypte pogingen ondernamen een schrijftaal te ontwikkelen.
De groei van de nederzettingen en de steeds ingewikkelder menselijke betrekkingen (de zgn. stedelijke revolutie) maken het registreren van cijfers en van allerlei andere gegevens noodzakelijk door middel van lijnen, inkervingen en eenvoudige afbeeldingen waaruit het begrip schrift of het ideografisch schrift ontstond. De grootste stap voorwaarts was het fonetiseren of het verbinden van een klank met een bepaald teken.
De evolutie van het schrift in de verschillende beschavingen verloopt ongeveer volgens dezelfde stadia : woordklankschrift, lettergreepschrift, letterschrift.
Vandaag, de dag zijn wij ons nog nauwelijks bewust van de uiterst moeizame weg naar de laatste fase : het letterschrift.
De vulgarisatie van dit letterschrift lijkt in onze huidige beschaving een gewone zaak. Aanvankelijk was de kunst van het schrijven het voorrecht van een beperkt aantal mensen [priesters, hoge ambtenaren enz…].
Dit “voorrecht” werd op alle mogelijke manieren in stand gehouden. Hoe belangrijk een schrijver toen was blijkt uit de volgende aantekening over een Egyptisch schrijver: “Al zijn verwanten zijn tot stof vergaan, maar door het schrift blijft hij leven in de herinnering”.
3761 Begin van de Joodse jaartelling.
2697 Begin van de Chinese jaartelling.
1173 Begin van de Trojaanse Oorlog.
753 Mythische stichting van de stad Rome die (veel later) als uitgangspunt zal dienen voor de jaartelling Ab Urbe Condita.
543 Begin van de Boeddhistische jaartelling.
525 Geboorte van Aischylos.
496 Geboorte van Sofokles.
485 Geboorte van Euripides.
456 Dood van Aischylos.
455 “Peliades” (de eerste tetralogie van Euripides – drie tragedies en een saterspel – werd niet bewaard, maar de volgende stukken wel)
438 “Alkestis” (Euripides)
432 “Medeia” (Euripides)
431 Begin van de Peloponnesische Oorlog: Sparta valt Athene aan.
428 “Hippolutos” (Euripides)
427 “Andromache” (Euripides)
426 “Kuklops” en “Herakleidai” (Euripides)
425 “Hekabe” (Euripides)
424 “Herakles” (Euripides)
422 “Hiketides” (Euripides)
419 “Elektra” (Euripides)
418 “Ion” (Euripides)
416 Athene verovert het neutrale eiland Melos. Alle mannen worden uitgeroeid, de vrouwen en kinderen als slaven verkocht. Deze oorlogsmisdaad mag wellicht op rekening van Alcybiades worden geschreven.
415 De Atheense vloot vaart uit naar Sicilië.
414 “Troiades” (Euripides)
413 Nederlaag van de Atheense vloot. Euripides schrijft “Ifigeneia in Tauris”.
412 “Helena” (Euripides)
412 “Foinissai” (Euripides)
409 “Ifigeneia in Aulis” (Euripides)
408 “Orestes” (Euripides)
407 “Bakchai” (Euripides)
406 Dood van Euripides.
405 Dood van Sofokles.
401 “Oidipoes in Kolonos” (manuscript gevonden in nalatenschap van Sophocles: het werd de zwanezang van de klassieke Griekse tragedie)
4 Geboorte van Jezus Christus. Alhoewel in het westen de geboorte van Christus zogezegd als ijkpunt geldt, is het in werkelijkheid het begin van het jaar 1 dat als ijkpunt wordt gebruikt, want achteraf is men erachter gekomen dat Christus eigenlijk vier jaar eerder was geboren. Toch blijft het belangrijk dat het ijkpunt dus niet een jaar is, maar een tijdstip is. Dat verklaart ook waarom er geen jaar nul is. Het jaar -1 (1 v.Chr.) wordt dus gevolgd door het jaar 1 (1 n.Chr.).
29 Dood van Jezus Christus.

Een gedachte over “Tijdsbalk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s