Gisteravond heb ik eindelijk naar “Grumpy old men” gekeken van Donald Petrie uit 1993, iets wat ik al veel eerder had moeten doen. En wat me opviel: in tegenstelling tot Jack Lemmon (links op bovenstaande foto) heb ik nog geen artikel gewijd aan zijn goede vriend Walter Matthau (rechts). Laat ik dat verzuim maar meteen goedmaken!

Walter John Matthau werd als Walter John Matthow geboren in New York op 1 oktober 1920. Aan het begin van zijn carrière veranderde hij de spelling van zijn achternaam in Matthau, omdat hij deze spelling eleganter vond. Als grappenmaker vertelde hij vaak sterke verhalen, die dikwijls met zijn familienaam te maken hadden. Daarom kan je op het internet nog de meest onzinnige achternamen terugvinden, maar die zijn allemaal uit zijn fantasie ontsproten.

Matthau was de zoon van JoodsRussische immigranten. Na de Tweede Wereldoorlog begon Matthau met acteren en hij werd een gerespecteerd acteur. In 1955 maakte hij zijn eerste film, The Kentuckian als tegenspeler van Burt Lancaster. Hierna speelde hij vele films, vaak als slechterik, b.v. in King Creole tegenover Elvis Presley (1958). Matthau werd echter pas op zijn 45ste echt beroemd door het toneelstuk The Odd Couple van Neil Simon uit 1965. Matthau was hierin de tegenspeler van Art Carney. Een jaar later won hij met de film The Fortune Cookie de Oscar voor beste mannelijke bijrol. In deze film speelde hij samen met vriend Jack Lemmon.

Na The Fortune Cookie werden Matthau en Lemmon vrienden voor het leven. Ze speelden beiden in totaal in tien verschillende films, waaronder de filmversie van The Odd Couple (met Lemmon die de rol van Art Carney overnam) en Grumpy Old Men uit 1993. De heren speelden voor het laatst samen in The Odd Couple II uit 1998. After filming Grumpy Old Men in Minnesota in freezing temperatures, Walter Matthau was hospitalized with double pneumonia. At the end of the theatrical trailer, there is an outtake of Walter Matthau in the bath tub saying directly into the camera: “If I’d known there was going to be a nude scene, I would’ve asked for an extra million.” The crew found this so hilarious, they ended up using it as a post credits scene. Walter Matthau originally disliked the script and wanted to pass on the movie. He only agreed to participate after his son Charles convinced him to take the role of Max. Originally Dean Martin and Jerry Lewis were strongly considered for the roles of John and Max, respectively, but both declined because of Martin’s frail health which prevented him from taking the role. Martin died in December of 1995, right around the exact same time that this movie’s sequel, Grumpier Old Men (1995) was released in theaters. (IMDb)

Walter Matthau werd op 1 juli 2000 getroffen door een hartaanval en naar het St. John’s Health Center gebracht. Daar werd hij kort na aankomst op 79-jarige leeftijd dood verklaard.

Matthau is twee keer getrouwd geweest. Zijn eerste vrouw was Grace Geraldine Johnson (19481958) met wie hij twee kinderen had (geb. 1953 en 1956), Jennifer Matthau en David Matthau. In 1959 trouwde hij met Carol Marcus met wie hij een zoon had (geb. 1962), Charles Matthau. Hij bleef bij haar tot aan zijn dood. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.