25 jaar geleden werkte ik voor mijn tweede keer voor Piet Lampaert. Mijn vroegere hoofdredacteur bij De Rode Vaan was aan een steile opgang begonnen binnen de socialistische partij. Dat begon als voorzitter van de Vlaamse Socialistische Zelfstandigen. Hij trok mij aan om het maandblad uit te geven. Als het echter op advies geven aankwam, waren wij afhankelijk van onze lokale secretarissen die de echte specialisten waren op dat vlak. Daarom stelde Piet voor om deze secretarissen om beurt elke maand eens in het zonnetje te zetten in ons blad. Na Antwerpen en Gent was het de beurt aan Brugge, met name aan Freddy Van den Hoeck.

“Ik zal je komen afhalen aan het station,” zegt Freddy Van Den Hoeck, onze secretaris voor het gewest Zuid- en Midden-West-Vlaanderen. “Hier rijdt immers maar twee keer per dag een bus: ’s morgens om het personeel ter plaatse te brengen en ’s avonds om weer naar huis te voeren.” Gelukkig dus maar dat zelfstandigen zich meestal met de wagen verplaatsen, want het gebouw waar SODI, zoals onze Kortrijkse afdeling heet, zich sedert 1985 bevindt, ligt in het President Kennedypark, een volledig dienstencomplex ver buiten het stadscentrum. Anderzijds is het gebouw wel enorm. “Het is groter dan dat van jullie in Brussel,” zegt Freddy met terechte trots. Op de ruime lokalen zal dan wel iedere afdeling (én het federaal secretariaat!) jaloers zijn.
Als we binnenkomen valt de indrukwekkende mailing op die Freddy voor het nieuwjaarsnummer heeft voorzien. Alle zelfstandigen die bij het ziekenfonds zijn aangesloten, krijgen een nummer toegestuurd (zo’n 2.600) in de hoop hen daarmee over de streep te trekken, wat het lidmaatschap van de vzw betreft. Het is uiteraard nog wat vroeg om de resultaten van die mailing na te gaan, maar we zijn natuurlijk uiterst benieuwd. Met zo’n mailing wil Freddy de zelfstandigen eraan herinneren dat ook de socialisten een sociaal verzekeringsfonds en een sociaal secretariaat hebben. “Want dat is het grootste probleem, nietwaar. We zijn niet gekend bij de mensen. Wij doen nochtans grote inspanningen via het mutualiteitsblad, men leest dat en vijf minuten later is men het alweer vergeten. We moeten dus constant de mensen blijven bewerken. We zitten nu met een aantal leden, waardoor we zelfbedruipend kunnen zijn, maar je moet steeds nieuwe leden bijwinnen, want door ouderdom e.d. haken er anderen dan weer af.”
“Toen ik in 1986 de dienst overgenomen heb, nadat ik er reeds sedert 1980 werkzaam was (vooraf werkte ik sinds 1968 bij de MJA), stonden we in het krijt bij de federatie. Nu zijn we uit de rode cijfers en maken we zelfs een kleine winst. Wij doen b.v. ook loonberekeningen, dankzij computerprogramma’s is dat vrij eenvoudig. Als je dat dan kan doen voor een firma met duizend werknemers b.v., dan kan je daarvan reeds een personeelslid betalen. Maar negentig procent van ons cliënteel zijn eenmanszaken.”

Toch hoedt Freddy er zich voor te hoog te willen grijpen. In Kortrijk zijn er naast hem slechts twee personeelsleden die zich met de zelfstandigen bezighouden, waarvan één part time nog voor een andere dienst werkt. Daar komt nog het specifieke probleem van de uitgestrektheid van hun “domein” bij. Niet alleen is Zuid- en Midden-West-Vlaanderen op zich reeds erg groot, maar tot in het Oost-Vlaamse Deinze toe heeft Freddy klanten zitten! Zijn klanten zijn trouwens blijkbaar tevreden, want ook al verhuizen ze, dan nog blijven ze beroep doen op zijn diensten. “Maar als ik dan mijn verplaatsingsonkosten zou doorberekenen in mijn prijs…” zucht Freddy. Hij lost het ook soms filosofisch op: “Ik heb een cliënteel in De Panne. Als ik dan tijdens het weekend met vrouw en kinderen eens naar de zee trek, dan wip ik vlug eens binnen, terwijl zij aan het winkelen zijn. Als er iemand overigens met een probleem afkomt, vraag ik ook niet eerst: zijt gij wel lid? Nee, ik probeer dat probleem op te lossen en nadien zal die persoon uit erkentelijkheid dan wel vanzelf lid worden.”

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.