De Nederlandse zanger Rob De Nijs nam onlangs afscheid van de planken en ik moet toegeven dat ik tot tranen toe bewogen was. Een en ander had natuurlijk ook te maken met het feit dat hij veertig jaar geleden de voornaamste publiekstrekker was op het Feest van De Rode Vaan (*).

En dat tot spijt van wie ’t benijdt, met name de Kommunistische Jeugd die mij erg onder vuur had genomen omwille van de programmatie van Rob. De “pubers” van de KP mochten het dan al niks vinden, het waren toch vooral hun jongere kameraadjes van de Pionierkes, die met hun blauwe hemdjes en rode sjaaltjes Rob De Nijs achteraf gillend om een handtekening kwamen vragen. En dat het niet zonder reden was dat de prille hormonen op hol waren geslagen, kan ikzelf getuigen omdat ik Rob na zijn optreden ging opzoeken in zijn tent (het was snikheet die dag), waar hij in ontbloot bovenlijf en spannende lederen broek zichzelf stond te verfrissen. Als ik dan van alle meisjes die in mijn plaats wilden zijn honderd frank had gevraagd, was ik die dag een rijk mens geworden!

Tenslotte heb ik nog een paar impressies bij zijn elpee uit die periode, « Met je ogen dicht » (EMI).

Er zijn muzikale werkstukken die je benadert met begrippen als baanbrekend, revolutionair, trendzettend, ongeëvenaard, historisch enz. Het is duidelijk dat deze maatstaven op Rob De Nijs helemaal niet toepasselijk zijn. Anderzijds is er de zuivere consumptiemuziek, waarvoor de criteria totaal anders liggen. « Slechte smaak » kan in provocerende muziek soms best geïntegreerd worden (denken we maar aan de beginperiode van punk), maar in het geval van gebruiksklare elpees (hapklare brokken diepgevrozen sentiment) als deze van De Nijs is het te mijden als de pest. Geen wonder dus dat het genre zelden (of nooit ?) in deze kolommen aan bod komt, want zoals het ook in de andere industrietakken gebeurt, wordt voor het bepalen van de norm de maat genomen van Jan Modaal, meestal dan nog aan de kleine kant.
Kwaliteitsconsumptiemuziek vind je m.a.w. in ons Vlaamsche landje niet (tenzij je – zoals sommige leden van de redactie – een boontje hebt voor Ann Christy), want de taal maakt ze sowieso reeds ongenietbaar. Komt daarbij nog dat er in dit genre geen enkele goede producer of arrangeur is te vinden en dat componisten die er zich over ontfermen ook al dungezaaid rondlopen.
Nu niet dat het boven de Moerdijk een paradijs zou zijn, maar geef toe dat mensen als een Peter Koelewijn of Rob De Nijs bij ons hun gelijke niet kennen. Zelfs de smartlapteksten van Conny Van den Bos worden nog gered door vaak leuke arrangementen en als het effe kan ook nog een tongue-in-cheek interpretatie. Boudewijn De Groot kan als een ander voorbeeld gelden: sinds zijn teksten hem niet langer een plaats bij de zingende dichters garanderen, is hij toch nog steeds een vakbekwaam en begaafd entertainer.
De nieuwste elpee van Rob De Nijs zou als een staalkaart kunnen dienen voor wat voorafgaat. Mét de vlekjes erbij (« la Sardouillaise » heeft ook bij Rob zijn sporen nagelaten, zouden onze Franstalige collega’s opmerken). De Nijs doet het deze keer vooral met vertalingen, maar daar deze van die Hollandse gladheid getuigen die een wending als « liever dan lieveling » toch aanvaardbaar doet klinken, kan er met werk dat nog is uitgevoerd door Hoge Heren als Cliff Richard, Don McLean, Alex Harvey en Serge Lama, niets verkeerd gaan. Kortom, we hebben Rob De Nijs uitgenodigd op ons jaarlijks Feest op 20 september 1980.

Ronny De Schepper

(*) Voor een bespreking van dat Feest kan ik u naar hier verwijzen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.