Het is vandaag vijftien jaar geleden dat de Vlaamse zanger Jean Walter, pseudoniem van Jean Wauman, voor het laatst heeft opgetreden.

Jean Walter werd geboren in Sint-Niklaas als zoon van een textielbaron. Hij was vooral populair in de jaren vijftig met liedjes als Venetië, Met Je Handen, Jezebel en zijn bekendste hit Tulpen uit Amsterdam.
Zijn carrière begon in Duitsland waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetters heen was gebracht. Hij werd door de Duitsers verplicht op te treden met een joods orkest. Later, in 1949, werd hij ontdekt door Arthur Mathonet, de grote baas van de Ancienne Belgique concertzalen. Walter zou zich ontpoppen tot de betere charmezanger. Zijn eerste hit was Heideroosje (1954). Hij won de prijs van Radio Luxembourg, “Le Coq de la Chanson Française”, in Deauville. In Venetië volgde in 1956 de overwinning in “De Gouden Gondel”, een concours dat als de voorloper van het huidige “Eurosongfestival” wordt gezien. In 1957 won hij De Grote Prijs van het Nederlands Gezongen Lied te Antwerpen met het lied “Twee Blauwe Kinderogen” van Hans Flower. Hij trad overal in Europa op met orkesten van Helmut Zacharias en Kurt Edelhagen. Bij het begin van zijn loopbaan drukte met name Louis Neefs zijn bewondering uit voor Jean Walter.
Sommigen vinden zelfs dat de geboorte van de kleinkunst op hem teruggaat. Daarvoor moeten we teruggaan naar 1951. Toen bracht Jean Walter een Nederlandse vertaling uit van “L’âme de poète” van Charles Trenet, onder de titel “Heel lang”. Het merkwaardige daarbij was dat Jean Walter dat Frans kantje van zijn moeder had, die een française was, maar zij was wel in het kraambed gestorven. Het zat dus blijkbaar letterlijk in de genen!
Jean Walter was ook een notoir vrouwenliefhebber. Dat mocht stadsgenoot Bob Benny ondervinden toen hij tijdens een optreden even wou gaan plassen. De organisator verplichtte hem op het podium te blijven omdat Jean Walter een dag eerder ook even van het podium was gegaan `om te gaan plassen’: Walter had in het publiek een mooie meid gezien en wou het einde van zijn optreden niet afwachten om haar beter te leren kennen. In die duistere tijden kon de organisator onmogelijk vermoeden dat hij met Bob Benny wel een heel ongelegen slachtoffer had gekozen. Tenzij er in het publiek een mooie jongen had gestaan misschien…
Jean Walter geeft in Het Nieuwsblad van 8 juli 2013 toe dat hij een zwak had voor mooie vrouwen: `Ik zag ze allemaal graag. Ik heb er eigenlijk een beetje mee ge¬speeld. Ik was lief en braaf, maar eigenlijk niet te vertrouwen. Als ik mijn haar kamde, wist men dat het ‘van dat’ was.’
In 1985 leert hij de 28-jarige zangeres Katrien Gallez kennen, die later zijn vrouw zal worden. Zo is hij dan op 63-jarige leeftijd eindelijk tot rust gekomen.
In 2001 werd hij opgenomen in de Eregalerij van Radio 2 voor een leven vol muziek. Op 19 november 2007 vierde hij in de Stadsschouwburg van zijn geboortestad Sint-Niklaas zijn 85e verjaardag met een allerlaatste optreden.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.