De Britse jazz-zangeres Cleo Laine viert vandaag haar 95ste verjaardag.

Cleo Laine werd geboren als Clementina Dinah Campbell in Southall, Londen, als dochter van een zwarte Jamaicaanse vader en een Engelse moeder, die haar al op jonge leeftijd naar zang- en danslessen stuurde. Ze werkte onder andere als kapster en bibliothecaresse, trouwde en kreeg een zoon. Maar het huwelijk hield geen stand en zo rond haar 25ste pakte ze het zingen pas nu serieus op. Ze deed een succesvolle auditie bij saxofonist, klarinettist en bigbandleider John Dankworth en trad voortaan op als zangeres in diens orkest. In 1958 huwden ze en ze bleven bij elkaar tot zijn overlijden in 2010. Ze kregen twee kinderen Alec Dankworth (1960) en Jacqui Dankworth (1963), die beiden ook in de muziek werkzaam zijn. Alec speelt contrabas en Jacqui is zangeres geworden in het jazzgenre.
Een jaar na haar zoon beviel Cleo ook van haar beste elpee, “Shakespeare and all that jazz” (zie bovenstaande foto), waarbij ze een aantal sonnetten van de bard tot jazz standards omtoverde. Of ze één of meer daarvan ook heeft gezongen in een televisieshow die op het einde van de jaren zeventig op de beeldbuis was te zien, weet ik niet, maar toch publiceerde ik een recensie van deze show in mijn wekelijks televisierubriekje in het regionale weekblad De Voorpost. Eigenlijk was dit namelijk een stukje van Lode De Pooter waarvoor er in De Rode Vaan geen plaats meer was.
“Dat Cleo Laine een aardig stukje kan zingen – en er soms ook nog wat effectenjagerij bijdoet — zal wel niemand ontkennen. Muzikaal was er dus weinig aan te merken op het gladgepolijste showprogramma dat zij ons vanuit Hollywood aanbood. Maar qua televisie was de uitzending toch niet zo denderend. De eerste buitenshots, bij ondergaande (of opgaande?) zon, lieten nochtans het beste vermoeden. Nadien bleek het echter toch maar om een louter zaaloptreden te handelen met brave afwisselende beelden van zangeres en publiek. Met een hoop storende lichtweerkaatsingen in de spots. Neen, van de TV-shows zoals realisatoren deze in Europa zien, heeft men in de States nog niet veel kaas gegeten.”

Referentie
Jan Segers, Met Cleo in de kinderwagen, De Voorpost, 13 juli 1978

Een gedachte over “Cleo Laine wordt 95…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.