Sinds wanneer het Feest van de Rode Vaan bestaat, weet ik niet. Ik ben er slechts mee in contact gekomen toen ik zelf aan het blad begon mee te werken. Hieronder vindt u een aantal links die u vanaf dan per jaar doorverwijzen. Wie echter teksten heeft over vroegere feesten, mag altijd met mij contact opnemen…

1977
1978
1979
1980
Crisis in de muziekindustrie
Optredens
Voetbalwedstrijden
1981
Affiche
Peter Koelewijn
Ann Christy
Verslag
1982
Politiek café
Het Vlaamse programma
Het volledige programma
Multiculti
Tuxedomoon
Kurt Van Eeghem
Dirk Van Esbroeck, Juan Masondo en Waso
Roland Van Campenhout
1983
Vanaf 1984 was de samenwerking met het organisatiecomité van “la Fête du Drapeau Rouge” (als u begrijpt wat ik bedoel) blijkbaar zo slecht geworden, dat de redactie van De Rode Vaan zich niet meer ten volle engageerde om hiervoor publiciteit te maken. Voor 1984 heb ik niks teruggevonden. Het zou dus theoretisch ook zo kunnen zijn dat er geen feest heeft plaatsgevonden, maar ik denk het niet, want in 1985 duikt er in de rubriek “volgende week in uw schouwburg” (dus niet eens op een afzonderlijke pagina of zo) het volgende kleine stukje op:
Een andere evenement waar we alvast de aandacht willen op trekken is het jaarlijks feest van « de rode vaan », dat op 21 en 22 september e.k. doorgaat in de stilaan legendarisch geworden tenten aan het World Trade Center te Brussel. Op zaterdag start het showgedeelte van het feest om 16 u 30 met de funky big band Le Beau Lac de Bâle. Op het grote podium komt om 18.30 u dan de chansonnier Odieu aan bod, gevolgd door zijn meer bekende collega Serge Reggiani om 20.30 u. ’s Zondags is de enige Nederlandstalige groep van de partij (om 15 u): Nacht und Nebel (ze zingen echter wel in het Engels). Om 17 u worden ze opgevolgd door een andere popgroep, Gangsters d’Amour, terwijl de avond voorbehouden is aan rockende rebelse vrouwen : Sapho om 18.30 u en Catherine Ribeiro om 20.30 u. Er is natuurlijk ook nog een tweede podium en een « folkloristisch » podium waar ’s zondags o.m. de Ier Pat Kilbrium (*) optreedt. Verder wordt er tweemaal afgesloten met een bal en is er zondagavond om 22 u ook vuurwerk. De toegang bedraagt 250 fr voor één dag of 400 fr voor de twee. In voorverkoop is dat dan respectievelijk 200 en 350 fr. De voorverkoop gebeurt in de FNAC (Brussel), bij de Fondation Jacquemotte, Voldersstraat 40, 1000 Brussel, tel. 02/512.07.04 of 512.08.25 en in de KP-federaties. Kinderen tot en met twaalf jaar mogen gratis binnen indien vergezeld van een volwassene en er is een speciale jongerenkaart (tot 18 jaar) die weliswaar óók 250 fr kost, maar dan geldig is voor twee dagen (R.D.S. in De Rode Vaan nr.36 van 1985).
1987: voorbeschouwing door Ludo Loose
1988
Debat over wereldbeker wielrennen
Jaak Vissenaken brengt “Waarvoor werkt gij?” van Frederik Van Eeden
Dartstornooi

In 1990 vond er nog een Feest plaats in de Gentse Vooruit, maar alhoewel ik er wel een kijkje ben gaan nemen, heb ik er toch niets over teruggevonden op mijn blog.

Ronny De Schepper

(*) Sic. Maar ik vermoed dat dit een “snowboot” van Jozef de zetter is en dat het eigenlijk Pat Kilbride moet zijn.

2 gedachtes over “Feest van de Rode Vaan

  1. L.S.
    Ik heb in een oude agenda van wijlen mijn moeder een aantekening gevonden dat zij van 3-10 september 1972 op bezoek is geweest bij oude buren van ons uit Amsterdam die naar Schoten verhuisd waren en dat zij in die week is mee geweest naar een Feest van de Rode Vaan en naar het Feest van l’Humanité in Frankrijk. Dit zou dus vóór uw vroegste datum van 1977 zijn geweest. Ik weet alleen niet of die 2 feesten in dezelfde maand gehouden werden..

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.