De Joodse violist Ivry Gitlis (foto Tamar Moshinsky via Wikipedia) zou vandaag zijn honderdste verjaardag vieren, maar ik stel vast dat hij op kerstavond 2020 is overleden.

Ivry Gitlis was de lievelingsviolist van Albert Schilders, de legendarische politiecommissaris van Temse, die dan wel niet zal geweten hebben dat deze brave jongen ook deelnam aan het rock’n’roll circus van The Rolling Stones in 1968 en dan nog wel in de jam met Yoko Ono performing on the “Yer Blues” jam alongside John Lennon and Keith Richards (ook wel “Whole Lotta Yoko” genoemd). That performance was finally released officially some three decades after the fact, and is one of Gitlis’ major claims to fame in the popular music world.
Gitlis is geboren in Palestina, maar zijn ouders waren afkomstig uit Oekraïne. Hij kreeg zijn opleiding vooral in Frankrijk, maar ook in ons land (Spa) en het is via zijn leraar daar (Carl Flesch) dat hij uiteindelijk in Londen terechtkwam.
In 1951 he participated in the Long-Thibaud Competition in Paris, where he took fifth place. During the preliminary stages of the competition, a rumor circulated that he had stolen a Stradivarius violin during the war, which caused a scandal on the day of the final. Six years after the fall of Hitler, being a Jew in France was still causing debate [aldus Wikipedia].
In 1963, he was the first Israeli violinist to play in the Soviet Union. He gave a series of concerts under the cultural exchange program of the Soviet Union and Israel, starting in Vilnius (23 October 1963). His other concerts were given in Moscow, Leningrad, Kiev and Odessa. Besides that, he’s big in Japan.
Since the end of the 1960s, Gitlis has resided in Paris, France. In 1975, he undertook a dramatic role, as hypnotist in François Truffaut’s film, The Story of Adele H. In 1984 was hij niet te zien in La septième cible van Claude Pinoteau, maar hij speelde wel het vioolconcerto, composé par Vladimir Cosma pour la fin du film (Concerto de Berlin), et interprété par Ivry Gitlis et l’orchestre philharmonique de Berlin sous la direction du compositeur.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.