De Amerikaanse rockabilly-zanger Carl Mann zou normaal vandaag zijn tachtigste verjaardag vieren, maar ik stel vast dat hij reeds op 16 december 2020 is overleden. Een tijdje geleden schreef Luc De Ryck het volgende stukje over hem.

Carl Mann herinner ik mij in de diepste kerkers van mijn geheugen, nooit vergleden in de vergeetputten, maar ook nooit Eiffeltorenhoog aanwezig. Hij zag het levenslicht in Huntington, Tennessee, op 22 augustus 1942. Hij verwierf bekendheid als rockabilly singer/pianist. Hij ging op tournee met Carl Perkins van 1962 tot 1964, kneep er muzikaal tussenuit van 1967 tot 1974, maar keerde dan naar zijn eerste liefde weer. In de Amerikaanse hitparade haalde hij tweemaal de Top 100, telkens in 1959. Met ‘Mona Lisa’, waarmee Nat King Cole in 1950 een wereldhit scoorde, haalde hij de 25ste plaats, met ‘Pretend’, eveneens ooit een hit voor Nat King Cole in 1953, haalde hij de 57ste stek. Beide platen werden opgenomen op het Sun-label van Sam Phillips. Eind jaren ’70 organiseerde rockfanaat en platenverkoper Marcel Meersman uit Kruibeke een optreden van Carl Mann in Kruibeke. Ik herinner mij dat levendig, omdat Marcel mij toen vroeg er een paginavol aan te wijden in ‘De Cirkel’.

Luc De Ryck

P.S. Men mag Carl Mann echter niet verwarren met Kal Mann (1917-2001), samen met Bernie Lowe de stichter van het label Cameo Parkway. Zij schreven voor de film ‘Loving you’ ook het nummer (Let me be your) Teddy bear. De ‘teddybeer’ werd ontworpen door ene Morris Michton in 1902. De naam ‘Teddy’ kwam van president Theodore Roosevelt. Ergens werd het gerucht verspreid dat Elvis verzamelaar was van teddyberen. Het was niet waar maar van over heel de wereld zonden fans hem deze knuffels toe.

4 gedachtes over “Carl Mann (1942-2020)

 1. Ik was ook één van de gelukkigen die dat optreden in Kruibeke meegemaakt heeft. De man kwam in spierwit kostuum van achter in de zaal naar de bühne om daar een concert neer te zetten dat voor altijd in mijn geheugen gegrift staat. Ik herinner mij ook nog dat hij zijn gitarist meebracht (Eddy, achternaam vergeten), die prachtige riffs uit zijn gitaar toverde. Onvergetelijk en zo’n mannen als Marcel Meersman zullen er nooit meer komen, want nu draait het niet meer om muziek maar om centen, centen, of euro’s.

  Geliked door 2 people

  1. Aanvulling op mijn vorige opmerking: De betreffende gitarist die Mann begeleidde heette Eddie Bush. Carl Mann had niet alleen een wit kostuum aan, maar droeg ook een spierwitte Stetson, wat het plaatje compleet maakte. Het optreden vond plaats in de cinema schuinover de platenzaak van Marcel Meersman, die de zanger dan ook bij hem thuis te logeren legde.

   Geliked door 2 people

   1. Was ook op het fantastisch optreden van Carl Mann in Kruibeke. Het was zo goed dat je soms dacht dat men gewoon de originele singles draaide. Maar neen het was wel degelijk live gezongen en gespeeld. De begeleidingsgroep van Carl was die avond de Dave Travis Band als ik me het juist herinner. Carl had wel zijn eigen vertrouwde gitarist bij zoals Raymond zegt. Ben nog op de foto gegaan samen met Carl en nog een grote fan van Carl, namelijk Fons Schalmers, die helaas een paar jaar geleden overleed. Carl Mann is voor mij één van de allergrootste Rockabilly en Country artiesten ooit. Een pure rasartiest die nooit de waardering kreeg waar hij recht op had. Trouwens Raymond ik denk dat wij samen nog met Fons naar het optreden gereden zijn.

    Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb Carl ook zien optreden maar dan in Turnhout samen met de “Dave Travis band”.Dit gebeuren had inderdaad plaats in de jaren zeventig want diezelfde avond trad ook Carl Perkings op ergens in het Vlaamse land.Maar dat gebeuren in Turnhout is het beste optreden dat ik ooit in mijn leven heb mogen meemaken. Die Engelse band de “Dave Travis band” gaf alles wat zij in hun mars hadden en Carl werd door hen prima begeleid.Buiten zijn gitaar dwong hij ook alle respect af als pianist en speelde en zong Carl als een virtuoos. Het was doodgewoon uniek. Hij zong onverpoosd zijn toppers en zijn hele repertoire voor een publiek dat volledig opging in dit uniek optreden . Voor mij is hij ook een echte rasartiest zoals Rudy Van Herck beweert en….ondergewaardeerd ! Ik geloof dat ik al zijn platen en cd’s bezit die hij heeft uitgebracht. De inkomprijs voor dit subliem gebeuren was toen 70 Belgische franken en wat hebben we daar toen wel niet voor gekregen !!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.