Jonas Vingegaard (foto Jumbo Visma) heeft gisteren de Tour op z’n kop gezet door uit te pakken op de Col du Granon. Hij won met een minuut voorsprong op Nairo Quintana, maar belangrijker was dat gele trui Tadej Pogacar pas zevende eindigde op bijna drie minuten. Vingegaard neemt dan ook de leiderstrui over met 2’16” op Romain Bardet en 2’22 op Pogacar.

Het begon met een bizarre ontsnapping van Wout Van Aert samen met Mathieu Van der Poel. Voor wie dacht dat na de rustdag Van der Poel eindelijk weer zijn oude zelf was, die kwam bedrogen uit: Mathieu werd, nadat de kopgroep was uitgebreid tot twintig man, als eerste gelost en zou later in de rit opgeven. Bij die twintig zat nog een Jumbo-Visma-man: Christophe Laporte. En zo kon het Grote Jumbo Plan in actie treden. Op het vlakke tussen de bergen zou eerst Laporte en nadien Van Aert de forcing voeren. Voor de rest was heel de ploeg aanwezig (op Nathan Van Hooydonck na). Roglic en Vingegaard bestookten om beurten leider Pogacar, die er alleen voorstond nadat zijn ploeg gedecimeerd was door covid. Oorspronkelijk kon Tadej er nog op lachen, maar dat filmpje zal hem blijven achtervolgen, nadat hij op de slotbeklimming van de Granon door een hongerklop werd geveld (of zou hij dan toch ook besmet zijn geraakt?)…

Jonas Vingegaard Rasmussen (Hillerslev10 december 1996) is een Deens wielrenner die anno 2018 winnaar was van de 3e etappe van de Ronde van de Aostavallei (tijdrit), de 4e etappe van de Ronde van de Toekomst (ploegentijdrit) en het jongerenklassement van de Ronde van Loir-et-Cher. In 2019 won hij de 6e etappe van de Ronde van Polen (Wikipedia).

In 2021 heeft hij de rit met aankomst op Jebel Jais gewonnen in de UAE Tour. De Deen haalde vluchter Loetsenko bij in de slotkilometer. De eindzege was binnen voor Tadej Pogacar, die concurrent Adam Yates klopte voor de tweede plaats.

Op 24 maart 2021 zegevierde hij dan met enkele meters voorsprong op de Colombiaan Ivan Sosa van Ineos in de derde rit van de Coppi & Bartali. In de laatste van vier lokale ronden met telkens op het eind de beklimming naar Sogliano al Rubicone (3,1 km aan 6,4%) trok Mauri Vansevenant in de aanval, hij kreeg Juan Ayuso mee. Met z’n tweeën verdienden ze 25 seconden voorsprong op een achtervolgende groep. Op de slotklim liet Vansevenant zijn kompaan gedecideerd ter plekke en ging op zoek naar zijn 2e zege na de GP Industria & Artigianato enkele weken geleden. Op 500 meter van de finish was het kalf echter verdronken. Vier man viel op het dak van Vansevenant. Op de Italiaanse plaveisels dook Jonas Vingegaard als eerste uit de bocht naar de finish. Daarna heeft hij zijn statuut van leider in de Coppi e Bartali kracht bijgezet. De jonge renner van Jumbo-Visma was na een pittige rit in dwergstaat San Marino de beste van een uitgedunde groep. Mauri Vansevenant eindigde vijfde en Ben Hermans zevende. Vingegaard stond in de laatste rit de leiderstrui niet meer af. (Sporza)

In de Ronde van Frankrijk van 2021 verwierf Vingegaard bekendheid bij het grote publiek. Nadat beoogd kopman Primož Roglič uitviel vanwege de fysieke gevolgen van een valpartij, mocht Vingegaard zijn eigen kans gaan in het algemeen klassement. Na de negende etappe in de Alpen stond Vingegaard op de vierde plek in het algemeen klassement. In de elfde etappe baarde Vingegaard opzien door geletruidrager Tadej Pogačar te lossen op de beruchte Mont Ventoux. Deze vorm wist Vingegaard door te trekken naar de Pyreneeën. In beide finishes bergop werd Vingegaard tweede, achter Pogačar. Dit bracht hem naar de tweede plaats in het algemeen klassement. Deze positie hield hij vast tot in Parijs. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.