De Franse wielrenner Jean Jourden viert vandaag zijn tachtigste verjaardag. Echt veel valt er niet over hem te vertellen, tenzij dat hij in 1961 wereldkampioen werd bij de amateurs, zoals u op bovenstaande foto kunt zien, waarbij hij wordt gefeliciteerd door Tourwinnaar Jacques Anquetil. Hij won dat jaar ook de Route de France (wat zowat de voorloper was van de Ronde van de Toekomst), maar net zoals b.v. Romain Sicard kon hij het bij de profs niet echt waarmaken. Maar om de een of andere reden was mijn vriend Erik Westerlinck een grote supporter van hem en dus nam ik dat (net zoals bij Richard Bukacki) van hem over.

Het duurde zowaar tot in 1968 vooraleer Jourden bij de profs toch min of meer een glimp liet zien van wat men in 1961 van hem had kunnen vermoeden. Hij won toen immers de Vierdaagse van Duinkerken en de Grote Prijs van Plouay en werd tweede in het Critérium National achter Raymond Poulidor, maar vóór Roger Pingeon. Dat jaar nam hij ook voor het eerst deel aan de Tour de France, maar hij gaf op in de twaalfde rit. Hij werd toen wel geselecteerd voor het wereldkampioenschap in Imola en behaalde daar een zeer behoorlijke negende plaats.
In 1969 hernieuwde hij zijn zege in Plouay, maar deze keer geraakte hij in de Tour niet verder dan de zesde etappe. Zijn beste prestatie in de grote klassiekers was twee twaalfde plaatsen in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix van 1971.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Jean Jourden wordt tachtig…

 1. Als ik mij niet vergis (ik zou het moeten opzoeken), had Jourden een zeer zwakke gezondheid (het gevolg van een leven, samen met zijn broer, in een soort boshut omdat zij verlaten waren door hun ouders).

  Brak hij ook niet op een bepaald moment zijn dijbeen?

  Er zit dus wel meer verhaal in.

  Franse Wikipedia: La suite de sa carrière est stoppée par une pleurésie. Il doit se faire soigner au plateau d’Assy.
  Très individualiste, il ne parvient pas à s’adapter véritablement aux contraintes du jeu d’équipe.
  Lors du Critérium du Dauphiné libéré 1971, il est contrôlé positif à l’éphédrine. Il est déclassé et suspendu un mois1.

  Jourden abandonne la compétition en 1972 à la suite d’une chute dans la 1re étape du Critérium du Dauphiné, alors qu’il s’est échappé et se trouve en tête de la course en compagnie d’un autre ancien champion du monde amateurs, Jacques Botherel.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.