99 edities lang heeft het geduurd, maar tien jaar geleden mocht er eindelijk een Japanner op het podium van de Tour: Yukiya Arashiro van Europcar kreeg de prijs van de strijdlust na een vroege vlucht (foto Erik Westerlinck). Drie jaar eerder kreeg Fumiyuki Beppu al diezelfde prijs, maar hij had de pech dat het na de slotrit van de Champs Elysées was. Hij kreeg de premie wel, maar werd niet op het slotpodium geroepen dat nu eenmaal apart is in Parijs.

Overigens had Arashiro in 2009 ook reeds geschiedenis geschreven samen met Fumiyuki Beppu als de eerste Japanners die de Tour hadden uitgereden. Maar noch Arashiro noch Beppu waren de eerste Japanners die aan de Tour de France deelnamen.

93 daisuke imanaka

Iedereen dacht dat Daisuke Imanaka uit de Polti-ploeg in 1996 de eerste Japanner was die aan de Ronde van Frankrijk deelnam, maar dat was ook niet helemaal waar.

40 ichikawa

Masatoshi Ichikawa mocht dan nog destijds aan de zijde van Claude Criquielion bij Hitachi de kans gemist hebben om zich in de belangstelling te werken, de geschiedenisboeken zou hij niet echt hebben gehaald, aangezien in 1927 reeds een Japanner aan de start van de Ronde van Frankrijk stond.

89 kisso kawamuro in 1928

Kisso Kawamuro was weliswaar ingeschreven als “toerist”, maar dat wilde eigenlijk gewoon zeggen dat hij geen deel uitmaakte van een ploeg. Toch viel deze 25-jarige met zijn 64 kilogram een beetje te licht uit. Ook al werd de tijdslimiet tijdens de door windvlagen geteisterde rit naar Dieppe op 30% gebracht, toch kwam hij (net als 35 andere renners overigens) buiten de tijd aan en werd dus reeds na de eerste rit uit koers gezet.

Dan deed Demija Yunichi alvast beter. Die werd op het wereldkampioenschap voor amateurs in Bern 1936 zowaar zevende op minder dan een minuut van de overwinnaar, de Zwitser Edgar Buchwalder. Helaas is er over deze renner voor de rest helemaal niks te vinden op het internet. Hoe het dus kwam dat hij in 1936 sowieso aan de start stond in Zwitserland (woonde hij daar soms?) heb ik niet kunnen achterhalen.

90 tadashi sangu

Sinds de kermiskoers van Temse 1991 en vooral de omloop Het Volk 1992 (waar hij de eerste aanvaller én de eerste geloste was) is ook Tadashi Sangu bekend, die voor Jos Elen reed. Totaal onopvallend overigens, maar hij is wél een gediplomeerd kunstcriticus. Hij heeft ook een kleine rol in de film “American Flyers” (zie onderstaande foto).

2 gedachtes over “Tien jaar geleden: Yukiya Arashiro schrijft geschiedenis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.