Een dag na Paul McCartney wordt Brian Wilson eveneens tachtig jaar. McCartney gaat hem dus met exact één dag vooraf. En dat is zéér symbolisch. Deze twee reuzen in de popmuziek hebben immers steeds met elkaar gerivaliseerd. Denk maar aan “Pet sounds” versus “Sgt.Pepper’s”… En eigenlijk is het ook aan The Beatles te danken dat The Beach Boys overgestapt zijn van de lichtvoetige surfsound naar het ernstiger werk…

Het paradoxale was dat The Beach Boys amper konden zwemmen, laat staan surfen. De enige uitzondering was Dennis Wilson. En juist hij is in 1983 omgekomen bij het zwemmen! De legende wil dat hij het was die zijn oudere broer Brian kon overtuigen om songs te gaan schrijven over deze sport. Om deze dan ook uit te voeren werd een groep geïmproviseerd met Brian op drums, Dennis op basgitaar en Carl, de jongste broer, op sologitaar. Al Jardine, een huisvriend, werd aangezocht om ritmegitaar te spelen en neef Mike Love kwam de vocale harmonieën versterken. Een eerste nummer, “Surfin’” werd in februari ’62 op een klein label Candix uitgebracht en had voldoende succes (75ste plaats op de Hot 100) om een contract met Capitole binnen te rijven voor “Surfin’ Safari”, ook de titel van hun eerste elpee, gevolgd door “Surfin’ U.S.A.” en “Surfer girl”.
Ondertussen hebben The Beatles in Amerika voor een revolutie gezorgd en gaat Brian Wilson een poging doen om met “In my room” een wat zinvoller tekst te schrijven. Muzikaal poogt hij echter The Beatles niet na te apen, maar zoekt hij eerder inspiratie bij Phil Spector en zijn “wall of sound” (*). Dit is te horen op de elpees “All summer long” (1964) en “Summer days” (1965). Met “I get around” braken The Beach Boys in 1964 via Engeland ook in Europa door. Dat belet niet dat ze er ook af en toe met hun pet naar gooiden, maar zelfs slordig opgenomen platen als “Party” (1965) verkochten als zoete broodjes (“Barbara Ann”!). Over pet gesproken, met “Pet sounds” kon Brian terugslaan. Zijn brede harmonieën, originele aanwending van instrumenten die niet altijd tot het rock-jargon behoorden en een rode draad in de teksten (het thema van het volwassen worden), vormden de onmiddellijke aanleiding voor The Beatles om met “Sgt.Pepper’s” uit te pakken. De andere Beach Boys waren echter niet zo gewonnen voor Brians artistieke ambities. Volgens de overlevering zou de benaming “Pet sounds” trouwens te danken zijn aan een tirade van zanger Mike Love, die beweerde dat die elpee volgestouwd werd met geluiden die alleen maar door honden konden worden gehoord.
The Beatles trachtten met “Pepper’s” de elpee van The Beach Boys, die zij de beste popelpee ever vonden, te overtreffen, maar het grappige was dat “Pet sounds” zelf al tot stand was gekomen omdat Brian Wilson er “Rubber soul” mee wou overtreffen! “It inspired me to do my own thing, and so the next morning I went to the piano and wrote God Only Knows with Tony Asher.” (The Times Guide to the Beatles, 12/9/2009, p.23)
Intussen was de druk voor Brian zo groot geworden dat hij er vaak onderdoor ging (het album “Smile” zou pas in 2004 worden uitgebracht!), zodat men vanaf 1965 besloot zonder hem te gaan toeren. Daarom nam Dennis plaats achter de drums (al wordt er ook verteld dat hij klassiek orgel kon spelen), terwijl – na een korte interim-periode van Glenn Campbell – een surf-zanger, Bruce Johnston, ter versterking werd aangetrokken. Maar als de inbreng van Brian Wilson verkleint, verkleint ook de impact van The Beach Boys.
In 1989 was Tom Cruise in een soort van beach movie te zien (Cocktail) en dat was een aanleiding voor een come-back van The Beach Boys met “Kokomo”, terwijl ook een paar rappers op de hernieuwde belangstelling voor surf inhaakten met een nieuwe versie van “Wipe-out”, waarvoor ook The Beach Boys werden aangesproken.
In 2014 was er de biopic “Love & Mercy” van Bill Pohlad. “Love and Mercy” is the title of a song written by Brian Wilson. It is the opening track of his solo album “Brian Wilson’, released July 1988. Eugene Landy was originally credited as the song’s co-writer. After the state of California barred Landy from contacting Wilson, all of Landy’s songwriting credits were removed from Wilson’s songs. (De film concentreert zich vooral op de invloed die Dr.Landy heeft gehad op het leven van Brian Wilson.)

Ronny De Schepper

(*) The Ronettes’ “Be My Baby” was a song which was a lifelong obsession and inspiration for Wilson. Voor Ronnie Spector van The Ronettes schreef Brian Wilson “Don’t worry baby”, maar zij kon dat – wegens de tirannieke houding van Phil Spector – pas veel later opnemen; toen hadden The Beach Boys het overigens zelf reeds opgenomen.

Een gedachte over “Brian Wilson wordt tachtig…

  1. Ik herinner me nog heel goed dat “God only knows” (uit Pet Sounds) tegelijkertijd in de jukebox zat met “Yellow submarine” (uit Revolver) in de Bonanza bar. Zoals ge zegt Pet gevolg van Rubber Soul en Pepper gevolg van Pet sounds en Revolver zat ertussen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.