Het is vandaag precies honderd jaar geleden dat de Gentse “theaterdiva” Diane De Ghouy is geboren.

Ze debuteerde tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Gentse KNS. Nadien stapte ze over naar KNS-Antwerpen om uiteindelijk bij het Dramatisch Gezelschap van het NIR (de latere BRT, BRTN of VRT) te belanden, waar ze haar hele loopbaan zou slijten. Als hoorspelactrice was ze onder andere te horen in Een geluk dat we geld hebben (Kirsti Hakkarainen – Jos Joos, 1969), Tobias of het einde van de angst (Marie Luise Kaschnitz – Walter Eysselinck, 1970), Kaïn die van nergens kwam (Charles Pascarel – Jos Joos, 1970), Bösendorfer (Ferenc Kárinthy – Herman Niels, 1972), Verloop van een ziekte (Klas Ewert Everwyn – Herman Niels, 1978) en Gedachten aan moord (Paul Barz – Jos Joos, 1979). In 1967 speelde ze eveneens de rol van Emma Donders in de BRT-jeugdserie Midas.

Dat belette uiteraard niet dat ze als gastactrice nog vaak in Gent was te zien, zo o.a. in het Nieuwe Nederlands Toneel, Toneelstudio 50, NTG, Arena, Vertikaal, het Multatulitheater, het Van Crombrugghe-Genootschap en Arca.

Ook op pedagogisch vlak was ze in Gent actief. Zo doceerde ze kostuumgeschiedenis aan de Toneelschool, het Conservatorium en de Academie van Gentbrugge. Tot haar leerlingen behoorden Jo De Meyere, Jef Demedts, Hugo Van den Berghe, Machteld Ramoudt en Blanca Heirman.

Zij stond ook aan de wieg van het Jeugdtheater SOL, eerst in de Van Crombrugghe-zaal, later in de KNS. De poëzie lag haar eveneens nauw aan het hart, wat blijkt uit haar engagement in de Dr.De Gruyter-voordrachtwedstrijd en de Poëziedagen van Basil De Craene.

Ze overleed in Gent op 26 januari 2006. Het doodsbericht in de krant was mede ondertekend door Luce Premer als “haar trouwe vriendin”.

Ronny De Schepper

2 gedachtes over “Diane De Ghouy (1922-2006)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.