In het gemeentearchief hebben de jaargangen van de Gazette van Temsche/Nieuwsblad van Tems(ch)e (1861-1960) en De Schelde (1882-1940)  er een ‘broertje’ bijgekregen. Patrick Michiels, zoon van de stichter, zelf  zaakvoerder 1973-2016 en ook nu nog actief bij het blad, schonk het archief van De (Nieuwe) Omroeper (1953-heden) aan het Gemeentebestuur.

Net als de andere publicaties biedt het blad een rijk beeld van  de (in het bijzonder commerciële) geschiedenis van Temse en vormt het een unieke bron voor de plaatselijke geschiedschrijving. De Nieuwe Omroeper hoort bij Temse zoals honing bij de bij. Hij is ook  na bijna 70 jaar nog wat hij altijd is geweest: dé plaatselijke informatiebron bij uitstek! 

In 1953 startten Werner Michiels (1912-1999) en Emiel Ketels (1914- 2008) het Reklaam- & Berichtenblad De Omroeper. Op dat ogenblik  moest het opboksen tegen een gevestigde waarde: Het Nieuwsblad van  Temse van Schuerman. De Omroeper was heel anders: kleiner, handiger en goedkoper. De steile opgang kende een stroomversnelling, toen  Het Nieuwsblad van Temse in 1960 werd opgeslorpt door weekblad Het  Vrije Waasland.  

Het kantoor van De Nieuwe Omroeper was decennialang gevestigd op hetzelfde adres als kantoorboekhandel Techniek en Kunst (Pastoor  Boelstraat). Het blad heeft altijd een bevoorrechte plaats bekleed. Dat  heeft uiteraard te maken met het feit dat het blad de actuele, typisch  plaatselijke inhoud wekelijks op eenzelfde tijdstip gratis in élke  brievenbus ten huize bezorgt. Het blad is bovendien de spiegel van  het plaatselijke gebeuren, niet in het minst doordat het ook het infokanaal-bij-uitstek is van het Gemeentebestuur. De leesdichtheid is nog  altijd erg hoog.  

De vormgeving is met de tijd meegeëvolueerd, een prestatie op zich,  want de technische wereld van 2022 is helemaal niet meer vergelijkbaar met die van 1973, het jaar dat Patrick Michiels de zaak in handen nam. En hier komen we aan de sleutel(figuur) van het succes: Patrick Michiels

Hij is de vader van het huidige blad in al zijn facetten (publiciteitswerving, regie, concept, inhoud, layout, verspreiding…) en het draagt ook  de stempel van zijn eigen(zinnige) persoonlijkheid: gedrevenheid, lief de voor het blad, creativiteit, mee-denken met de adverteerder, redactie, sociale reflex en – vooral ook – beste service.  

Het is Patricks enorme verdienste dat het blad de overrompelende  concurrentie-oorlogen van de grote reclamebladen heeft overleefd (en niet is opgeslorpt) en dat zelfs de wervelwind van de sociale media het niet van zijn voetstuk heeft gehaald. De Nieuwe Omroeper is één van  de zeer weinige lokale reclamebladen die overeind zijn gebleven. Het  is de ambitie van de huidige uitgever, Wouter Van Melkebeek (Thema  Media) en zijn team, de authenticiteit en eigenheid van het blad te  bewaren.  

Deze bijdrage weze een oprechte hulde aan de familie Michiels in het  algemeen en aan Patrick en Monique Pauwels, die het archief in stand  hield, in het bijzonder. In het medialandschap van Temse en omgeving  staat De Nieuwe Omroeper als een beschermd monument. 

Luc De Ryck

Op de foto herkennen we de sprekers op de vernissage van de expo ‘65 jaar De Nieuwe Omroeper’, begin 2018: Sophie Dubois, Patrick Michiels, burgemeester Luc De Ryck en Linda Van Buynder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.