Het is vandaag ook al tien jaar geleden dat de Duitse klassieke zanger Dietrich Fischer-Dieskau is overleden.

Hij werd geboren in Berlijn op 28 mei 1925 en debuteerde daar ook in 1943, nog wel exact op de tiende verjaardag van de machtsovername door de Führer. Het concert diende te worden onderbroken wegens bomalarm en kon pas drie uur later verder gaan. Dietrich Fischer-Dieskau was lid van de Hitlerjugend, maar hij stelde wel alles in het werk om ervoor te zorgen dat hij niet in het leger moest. Dat lukte niet en hij werd op het einde van de oorlog nog krijgsgevangen gemaakt. In die hoedanigheid maakte hij een tournee door Amerikaanse gevangenkampen in Italië, maar daar waren ze niet erg geïnteresseerd in zijn repertoire, voegt hij er eerlijkheidshalve aan toe. Pas in 1947-48 kon hij terugkeren naar Berlijn. Daar huwde hij met Julia Varady, met wie hij vaak samen te horen is in opera’s e.d. Gestart als heldentenor eindigde hij als karakterbariton. Daarnaast is hij ook dirigent geweest. Regisseurs die geen muziek kunnen lezen moesten zelfs niet aan een opera beginnen, was zijn opvatting.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.