Het is vandaag vijftien jaar geleden dat de Amerikaanse schrijver Lloyd Alexander is overleden.

Hij is vooral bekend door zijn fantasy-verhalen voor de jeugd over Taran. Met deze hulpvarkenshoeder die stiekem hoopt dat hij van goede komaf is om later een prinses te kunnen huwen in het land van Prydain deed Alexander een gooi naar het genie van Tolkien (“The chronicles of Prydain”, 1964-70). Hij baseerde zich daarbij vooral op de legendes van Wales en dat betekent meteen dat namen als Fflewddur Fflam en Llawgadarn achter elkaar opduiken, wat genoeg is om mij de stuipen op het lijf te jagen maar dat belet niet dat hij voor deze vijfdelige cyclus de Newbery Award, naar het schijnt één van de belangrijkste jeugdliteratuurprijzen ter wereld, heeft gekregen. “Het boek van drie”, “De zwarte ketel”, “Het kasteel van Llyr”, “Taran zwerver” en “De grote koning” werden in de jaren tachtig alle vijf ook uitgegeven in een goedkope pocketversie bij Westfriesland en de liefhebbers (vanaf elf jaar vermeldt de omslag) weten dus waar ze terecht kunnen. “De zwarte ketel” werd in 1986 ook tot een tekenfilm omgetoverd door de Walt Disney Studio’s.

Referentie
Ronny De Schepper, Fantastiek en geschiedenis, De Rode Vaan nr.47 van 1985

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.